Љајић: Квоте за челик због сукоба великих, морамо да се прилагодимо

Србија и друге земље региона на које би од 4. фебруара требало да буду примењене заштитне мере ЕУ за увоз челика, жртва су сукоба Кине, с једне, и САД и ЕУ, с друге стране, али је добро што је нашој земљи остављена могућност ревизије, наводи потпредседник владе и министар трговине Расим Љајић.

Министар туризма Расим Љајић (Фото: Лола Ђорђевић)

Расим Љајић је за Танјуг истакао да је ситуација таква, да када не доносите одлуке и не учествујете у њиховом доношењу, остаје само да се прилагођавате.

Како је рекао, ово је типична ситуација у складу са оном старом афричком изреком: «Када два слона воде љубав, страда трава, када се два слона туку, опет страда трава».

«Ми смо овде колатерална штета сукоба великих», навео је Љајић, подсетивши да се САД и ЕУ осећају угроженим великом производњом и извозом кинеског челика.

«Ми смо настојали да обезбедимо повољнији третман имајући у виду чињеницу да се налазимо у процесу придруживања ЕУ. Покушавали смо и с другим земљама у региону да то радимо у пакету, рачунајући да ћемо на тај начин побољшати позицију», додао је министар.

Додаје да је очигледно да су сви заједно жртва тог великог сукоба и да ће, као и увек, мали плаћати неку цену.

Истиче да је Србији, међутим, остављена повољност у виду клаузуле о ревизији, то јест, да је могуће интервенисати накнадно ако се види да за то има простора.

Љајић је објаснио да је тако могуће обавити ревизију након сагледавања резултата примене мера у земљи, у првом и другом кварталу ове године.

«Не преостаје нам ништа друго него да чекамо», рекао је министар.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер је у одговору на писмо председника Србије Александра Вучића навео да и клаузула о ревизиј недвосмислено «предвиђа могућност прилагођавања заштитних мера ако оне доведу до штетних ефеката, попут ризика по стабилност или развој економије приоритетних трговинских партнера».

У Бриселу је, такође, у техничким разговорима потврђено оно што је Србији обећано на највишем политичком нивоу, а то је да нове заштитне мере за увоз челика у ЕУ неће довести у ризик економску стабилност и развој земље.

У објашњењу мера које би требало да ступе на сангу 4. фебруара, а које су тренутно у фази финализације, наводи се да се оне односе на све земље изван ЕУ, осим неких земаља у развоју и оних који су у Европској економској зони, па и на Србију.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »