Линта: Сраман говор Јандроковића, не помиње страдање Срба

Председник Одбора за дијапсору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта оценио је као «сраман али очекиван говор» председника Сабора Гордана Јандроковића поводом Међународног дана сећања на јеврејске жртве Холокауста, 27. јануара, дана када су у Другом светском рату совјетске снаге ослободиле злогласни нацистички концентрациони логор Аушвиц.

Миодраг Линта подсећа да је Гордан Јандроковић споменуо да је извршен геноцид над Јеврејима и припадницима других народа у Другом светском рату, али није рекао да је извршен и незапамћен геноцид над Србима и није осудио тадашњу злогласну Независну Државу Хрватску као геноцидну и злочиначку творевину.

«Такође, Јандроковић је изјавио да се Хрватска сећа не само жртава Холокауста већ и жртава Вуковара, Шкабрње, Сребренице и свих других места злочина. Он није споменуо највећу фабрику смрти на Балкану Јасеновац, логоре смрти Јадовно, Гопсић и Слана, бројне крашке јаме на Велебиру гдје су бацани Срби, логоре за децу у Сиску и Јастребарском, ритуално клање Срба у православној цркви у Глини, небројена убиства Срба на кућном прагу, преко 1.000 стратишта у НДХ гђе су убијани Срби», наводи Линта.

Додаје да Јандроковић није споменуо ни бројна места где су Срби убијани и мучени у Туђмановој Хрватској – Вуковар пре рата 1991. године, Осијек, Госпић, Сплит, Сисак, Задар, Загреб, Карловац, током и послије хрватских војно-полицијских акција.

«Није споменуо убиства Срба у Мркоњић Граду и другим местима у БиХ које се починили припадници Хрватске војске», навео је председник Савеза Срба из региона.

Оцениоје да су срамни говори Јандроковића и загребачког надбискупа, кардинала Јосипа Бозанића само један «у низу доказа да је прекрајање историје у Хрватској део државне и црквене политике».

«Главни циљ јесте да се геноцидна НДХ представи као права држава хрватског народа а усташе као борци за хрватску слободу против (наводне) великосрпске политике и београдског централизма и хегемонизма», истакао је Линта.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »