ХНС у Декларацији: Дејтонска БиХ — неостварена земља у дубокој кризи

Хрватски народни сабор усвојио је данас Декларацију којом се траже измене Устава и Изборног закона БиХ, те оцењује да је тренутно уставно, институционално и политичко стање у потпуности неприхватљиво за Хрвате у БиХ.

У Декларацији се наводи да је потребно приступити такозваној бриселској надоградњи дејтонског темеља, односно, уставним, законским и институционалним променама на начелима федерализма, децентрализације, супсидијарности и легитимног политичког представљања, како је наведено у резолуцијама Европског парламента из 2014. и 2017 године.

Из ХНС наводе да је то неопходно како би БиХ могла наставити и успешно завршити свој евроатлантски пут, односно постати пуноправна чланица ЕУ и НАТО-а.

У тексту се појашњава да то подразумева нову и рационалнију административно-територијалну организацију земље која ће на једнак начин уважити сва три конститутивна народа доследном операционализацијом начела из преамбуле дејтонског Устава о конститутивности народа.

У Декларацији се наводи да су накнадне измјене Устава БиХ од ОХР-а довеле у питање Устав и дејтонску БиХ, хрватску конститутивност у БиХ, а Хрвате ставиле у подређену и неравноправну уставну, институционалну и политичку позицију у односу на Бошњаке и Србе.

ХНС оцјењује да је дејтонска БиХ неостварена земља у дубокој уставној, институционалној и политичкој кризи.

У тачки Декларације под називом «Европеизација Дејтона — Бриселска надоградња» наводи се да главне узроке нефункционалности и нестабилности дејтонске БиХ треба тражити у унутаристичким и сепаратистичким циљевима, који су супротстављени основним дејтонским начелима и моделима.

У Декларацији ХНС-а, која се састоји од седа тачака, наводи се да су евроатлантске интеграције стратешки циљ хрватског народа у БиХ.

«БиХ је наша домовина – независна, целовита, стабилна и просперитетна, као оптималан оквир за остварење хрватских националних интереса», наведено је у Декларацији.

ХНС одбацује квалификације Хашког трибунала о удруженом злочиначком подухвату које се, како се наводи, неосновано и неправедно приписују Хрватској, ХР Херцег-Босни и Хрватском вијећу одбране.

«Таква злонамерна квалификација се, нажалост, користи за покушај остварења ратних циљева једне од страна у рату у БиХ и елиминисања хрватског народа као политичког субјекта у БиХ», наводи се у тексту.

У Декларацији се наглашава да је «политичка стабилност и владавина права — темељ привредног развоја и демографске обнове».

У Декларацији су наведене смјернице за дјеловање ХНС-а, чија је примарна сврха окупљање и координисано заједничко дјеловање свих политичких субјеката у БиХ са хрватским предзнаком, а с циљем постизање пуне конститутивности и равноправности хрватског народа у БиХ са друга два конститутивна народа.

У смерницама су, као приоритети, наведени измене Устава у складу са начелима ове декларације, измене Изборног закона БиХ, спровођење одлуке Уставног суда БиХ која се односи на град Мостар, подршка постојећим и покретање нових јавних медија на хрватском језику, укључујући и Јавни РТВ сервис.

Међу смерницама је и даља интернационализација хрватског питања у БиХ, укључујући и институционално повезивање Хрватском и Хрватима у свијету, наставак програмског повезивања и оснаживања образовних, научних и културних институција, реформа пореског система с циљем праведнијег прикупљања и расподеле јавних прихода и јачање привредне позиције.

ХНС је у смерницама за свој рад навео и решавање проблема исељавања и демографске обнове.

Драгана Човића поново је изабран за председника ХНС-а. ХНС је изабрао и чланове Суда части, а тајним гласањем биће изабрано и Председништво ХНС-а које чини 14 чланова.

РТРС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »