Гваидо: Превремени избори могући у наредних шест месеци

Превремени избори у Венецуели могли би бити одржани у наредних шест до девет месеци, изјавио је председник Националне скупштине и лидер опозиције Хуан Гваидо, који се прогласио за привременог председника земље.

„Избори морају бити спроведени у најкраћем року. Пре свега је потребно опоравити изборни систем земље како би функционисао по принципу један бирач — један глас“, рекао је он.

Гваидо није желео директно да одговори на питање новинара да ли је спреман да затражи војну помоћ других земаља уколико се ситуација буде развијала у корист опозиције.

Наиме, он је на то питање одговорио речима:

„Венецуела је суверена земље, а конфликт би требало да решавају њени грађани. Међутим, у току је хуманитарна криза у којој умиру и деца, стога је неопходно што пре решити кризу и завршити конфликт.“

Гваидо је поновио и да није спреман за преговоре са представницима властима, јер „они покушавају да купе време као што су то чинили већ много пута до сада“.

„Једини пут решавања политичке кризе су слободни избори“, поручио је Гваидо и додао да је амнестија за актуелног председника Николаса Мадура могућа само у случају да он допринесе успостављању уставног поретка.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »