Гојковић: Србија се налази на ветрометини између запада и истока

У згради Магистрата у Сремским Карловцима данас је, поводом 320 година од потписивања Карловачког мира, одржана свечана академија.

Обележавање годишњице тог значајног догађаја почело је у подне, када је у присуству председнице Народне Скупштине Републике Србије Маје Гојковић и бројних других званичника, код Капеле мира пуштено 320 голубова, симбола ми­ра.

„Данас обележавамо 320 година од потисивања Уговора који је у многоме одредио историју нашег континента. Овде где путеви повезују средњу Европу са истоком и данас се поставља питање колико нам ти догађаји могу помоћи у сагледавању не само прошлости, већ и околности који обликује актуелни историјски тренутак овог дела нашег континента“, рекла је Маја Гојковић.

„Преговори и тражење решења којим ни једна страна неће бити потпуно задовољна, али ни једна потпуно понижена, најбољи су пут да се зауставе страдања и конфликти. То је уједно и подсећање на важност принципа једнакости, равноправности и дијалога“, изјавила је Гојковић и напоменула да су управо ова начела први пут примењена тада у Среским Карловцима.

„Ми који смо се, не једном суочили са чињеницом да сукобе некада не можемо да спречимо, знамо да је важно да учинимо све што је у нашој моћи да их избегнемо. Пут мира и просперитета је једини пут за нас. Европа се и данас суочава са многобројним политичким и економским интересима и разликама“, рекла је Гојковићева и нагласила да се Србија „опет налази на ветрометини између Запада и Истока, али да сама бира свој пут полазећи од националних интереса“.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »