«Дојче веле» о Преспанском споразуму: Ђаво се крије у детаљима

Иако је парламент у Атини ратификовао Преспански споразум, остало је још доста посла, оцењује у свом ауторском тексту за «Дојче веле» Јанис Пападимитрију, додајући да се «ђаво крије у детаљима».

Неоспорно је, како каже, да су премијери Македоније и Грчке, Зоран Заев и Алексис Ципрас, урадили огроман посао како би се спровео споразум, упркос противљењима у сопственим редовима. Међутим, аутор подсећа да су многа питања и даље нерешена и поставља питање да ли ће име Северна Македонија заиста бити подношљиво.

Поред тога, Пападимитрију сматра да су спорна питања да ли Заев има одговор на политику блокада од стране председника Македоније Ђорђа Иванова у Скопљу и да ли Ципрас може да остане на функцији без парламентарне већине.

У Грчкој се у међувремену формира отпор наводној распродаји грчке Македоније, на улицама су десетине хиљада људи, преноси «Дојче веле».

Симпатизери екстремне десничарске групе «Златна зора» похрлили су на друштвене мреже да објаве како је њихова партија друга најјача политичка снага у земљи, иако овакве тврдње немају уопришта у актуелним истраживањима, пише Пападимитрију.

Он истиче да мало тога говори у прилог томе да би Преспански споразум могао да буде доведен у питање. Пападимитрију оцењује да Ципрас, кога назива великим тактичарем, неће користити споразум око имена Македоније само у унутрашњеполитичке сврхе, преноси Танјуг.

Такозвани прогресивни парламентарци из свих партија, било да су умерени левичари, социјалдемократе или социјално оријентисани либерали би требало да појачају редове Ципрасове Сиризе како би се успротивили националистима и онима који вечито живе у прошлости и то најпре у имплементацији Преспанског споразума у Грчкој, а потом и на европским изборима у мају, наводи се у тексту «Дојче веле».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »