Додик: СДА повукао нестрпљив потез, атаци на РС неће проћи

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТС да су СДА и Бакир Изетбеговић нервозни због губитка позиција на локалном нивоу, повукли нестрпљив потез указујући на свој главни циљ – укидање РС и понижавање Срба на тим просторима. Србија има уравнотежену и коректну позицију што се тиче читаве БиХ и РС и неоправдано је сатанизују у Сарајеву, истиче Додик.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

Иницијатива Бакира Изетбеговића да се промени име Републике Српске изазвала је бројне реакције, у Србији, региону а осудили су је и бројни међународни званичници. Београд сматра да је иницијатива СДА претња за стабилност у региону, правници да је осуђена на пропаст.

Гостујући у Дневнику РТС-а, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је рекао да је «дефинитивно тачно» да су Бакир Изетбеговић и његова политичка партија у протеклим деценијама добијали све што су хтели од међународне заједнице и «сервилних политичара» из РС.

«Свакако навикнути на тако нешто, нервозни звог губитка позиција на локалном нивоу, а и све лошије позиције код међународног фактора – повукли су нестрпљив потез указујући на свој главни циљ, а то је укидање РС и да се понизе Срби на овим просторима», каже Додик.

Говорећи о томе шта би било када би иницијатива дошла пред Уставни суд, Додик подсећа да члан један, став 3 Устава БиХ каже да БиХ чине два ентитета, Федерација БиХ и Република Српска, написано пуним именом.

«То је наше име и презиме и у том погледу сваком правнику је веома јасно да не може Уставни суд да одлучује о томе», истакао је Додик.

Њихова идеја или намера је да се путем завршетка процеса оспоравања имена створи могућност да се изађе на међународну сцену и тамо покуша код Суда правде, како су чинили у случају Сејдић-Финци, индивидуалним тужбама довести до оспоравања имена РС, тврдећи како су угрожена људска права, објашњава председавајући Председништва БиХ.

Додик каже да се «они позивају на разне конвенције међународног права». «Када се ми позивамо на Повељу УН која говори о праву народа на самоопредељење, што несумњиво Срби имају као народ, онда се овде дигне општа гужва, реагују сви из међународне заједнице, рекао је Додик.

Како каже, ОХР је јуче рекао да је то неодговорна иницијатива Бошњака, односно СДА, али није рекао да је то антидејтонска активност.

«Шта год ми проговоримо у РС он не оклева да нас окарактерише као оне који руше Дејтон а то наравно није истина», рекао је Додик.

«СНСД добио легитимитет на изборима»

Изетбеговић је рекао да је спреман да одустане код иницијативе ако СНСД одустане од «запаљивих поступака у наредних шест месеци».

«То је глупост, замислите да једна политичка партија тражи од друге да промени своје понашање. Ми смо добили легитимитет на изборима. СНСД је добио српског члана Председништва и председника републике, СНСД је дао председника владе РС и даће председавајућег Савета министара БиХ», рекао је Додик.

Како каже, то је незаобилазна политичка партија која може да поставља услове у БиХ.

«Овде ништа не функционише на бази постављања услова. Очигледно да сам га довољно изиритирао доласком у Сарајево јер је атмосфера коју су правили у дипломатским и другим активностима глумећи жртву и покушавајући да из тога извуку одређене бенефите одавно прошла. Дакле, ја немам намеру да се тамо сликам, нити ми је стало до те плате коју тамо зарађујем. Ја сам тамо у име РС и српског наорда и тамо ћу се понашати искључиво на тај начин», рекао је Додик.СДА позива међународну заједницу да престане да се «повлачи пред Додиковим насртајима на заједничку државу».

«Они често позивају међународну заједницу да ме санкционише. Ја се водим искључиво вољом народа који ме је бирао и радим на томе да не разочарам оне који су ме бирали», истакао је Додик.

Каже да му је главни циљ када заврши политичку каријеру, када у Бањалуци буде шетао главном улицом, да се људи за њим не окрећу и псују га, него да му искажу поштовање.

Говорећи о наредним потезима, Додик каже да ће се срести ових дана са председником Србије Александром Вучићем.

«Републику Српску видим као бољу, окупљенију, задовољнију»

Истиче да Србија има уравнотежену и коректну позицију што се тиче читаве БиХ и РС и да је неоправдано сатанизују у Сарајеву.

«Ја сам сведок тога на који се начин, у сваком тренутку сваког дана, покушава нека пакост наместити Србији путем дипломатских контаката. Сарајево није пријатељско према Србији у случају Косова. Они би најрадије донели одлуку да се Косово призна», истакао је он.

Каже да ће покушати да одржи добре контакте са јасним ставом. «Они ће бити изречени у уторак и среду када путујем у Брисел. Тамо ћу упознати прваке ЕУ са ситуацијом овде», каже Додик.

Навео је да ће у Бриселу разговарати са Федериком Могерини, Жан-Клод Јункером и још неким важним људима у ЕУ.

Говорећи о будућности РС, Додик каже да види Републику Српску јачу, бољу, окупљенију, задовољнију.

«Јуче смо имали састанак са свим лидерима опозиције и власти, што говори о томе да атаци на РС не могу да прођу без обзира на то одакле долазе», каже Додик.

Додао је да, што се тиче БиХ, «нема пророка на свету који се може упустити у неке прогнозе», јер је тамо све већа подељеност. Ово је земља апсурда, рекао је Додик

«Не бих се усудио ништа прогнозирати за БиХ. Једино што бих желео и то ћу учинити – да се одржи мир и стабилност. РС остаје привржена сарадњи са Србијом и остаје на позицијама подршке ставовима Србије што се тиче Косова, односно споразума са Приштином и од тих ставова неће одустати», закључио је Додик.

РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »