Антић: Спремност за реализацију пројекта изградње ХЕ Фоча и Паунци

Министри енергетике и рударства Србије и Републике Српске Александар Антић и Петар Ђокић саопштили су да су Србија Српска изразиле спремност за реализацију пројекта изградње хидроелектрана ХЕ „Фоча“ и „Паунци“ на Дрини, чија је укупна вредност процењена на око 245 милиона евра.

Министар Антић рекао је да су пројекти изградње ХЕ „Фоча“ и „Паунци“ важни у контексту јачања економских односа Српске и Србије..

„Енергетика је једна од најважнијих компоненти и зато смо посвећени реализовању заједничких циљева и пројеката. То је у интересу наше сарадње и енергетског јачања Српске, али и Србије“, истакао је Антић.

Он је након седнице Мешовитог енергетског комитета Српске и Србије похвалио и честитао представницима Владе Српске и ресорног министарства на ефикасном раду на том пројекту.

„Србија и наше највише руководство, на челу са председником Вучићем, дају снажну подршку реализовању овог пројекта и потпуно смо спремни да наше енергетске компаније развију две хидроелектране и да у дефинисаној динамици уђемо у реализацију тог пројекта“, рекао је Антић.

Он је изразио наду да ће у наредних седам до 10 дана бити потписан уговор о концесији, након чега почињу да теку рокови за оснивање заједничког концесионог предузећа са „Електропривредом Србије“.

„За то смо потпуно спремни и довољно смо финансијски снажни да заједнички изнесемо прве кораке у вези са пројектом, а да након тога обезбедимо финансирање како би се пројекат потпуно реализовао. Реч је о озбиљној инвестицији“, рекао је Антић.

Он је нагласио да је тај енергетски пројекат важан како за Српску и Србију, за цео регион.

Министар Ђокић је рекао новинарима а би ХЕ „Фоча“ требало да има снагу око 44,15 мегавата, а ХЕ „Паунци“ 43,25 мегавата.

Такође је навео да је Влада Републике Српске јуче „Електропривреди Републике Српске“ (ЕРС) доделила концесије за изградњу и кориштење ових хидроелектрана.

„ЕРС ће ускоро формирати концесионо предузеће које ће ступити у уговорни однос са Електропривредом Србије с циљем да Српска и Србија изграде ове енергетске објекте“, рекао је Ђокић.

Односи у оквиру тог заједничког предузећа биће накнадно уређени и то на принципу дефинисања удела Српске и Србије.

Србија би у првој фази пројекта требало да има 51 одсто, а Српска 49 одсто уђела у двије ХЕ“, навео је министар Ђокић.

„Радостан сам што ћемо заједно са Србијом ући у реализацију тог пројекта, јер су то заједничке инвестиције од обостраног интереса. То је и порука нашим грађанима о конкретним облицима сарадње у оквиру које се знатно подиже економска снага Српске. То је потврда изврсних односа Српске и Србије“, истакао је Ђокић.
Он је истакао да пројекат изградње ХЕ „Фоча“ и „Паунци“ није повезан са плановима ЕРС да то предузеће повећа свој капитал за 10 одсто, те да се то више односи на доношење новог закона о електричној енергији који ће регулисати и питање раздвајања снабђевача и дистрибутера.
„Спремни смо да чак у првом кварталу ове године имамо нацрт тог закона који је у интересу и ЕРС-а и Владе“, рекао је Ђокић и додао да је још рано говорити о томе и да се не може говорити о евентуалном отпуштању радника ЕРС-а.

Министри Ђокић и Антић председавали су заједно седницом Мешовитог енергетског комитета Српске и Србије.

Извор: Крстарица/Танјуг

The post Антић: Спремност за реализацију пројекта изградње ХЕ Фоча и Паунци appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »