Сирија жели да буде јединствена и без подела

25. јануара у граду Итријa на истоку сиријске провинције Хама почео је рад Конгрес племена источне Сирије, још увек делимично окупирана од стране Американаца и њихових поданица. Управо прикупљени, објавили су заједничку изјаву.

Конгреси су присуствовали шејкови арапских племенских група, западне и источне обале Еуфрата, као и старешине асирских, курдских, кавкаских и других заједница које живе у провинцијама Ал-Хасаках, Деир Еl зор и Рака. Догађају присуствују представници Владе Сиријске Арапске Републике.

Главни циљеви скупа били су успостављање дијалога са Дамаском и успостављање новог политичког покрета, За јединствену домовину, окупљање становништва из североисточних провинција земље и развој програма.

Као што је познато, источно од Еуфрата, на територијама под контролом међународне антитерористичке коалиције под вођством САД, локално становништво је присиљено да преживи у најтежим условима. Друштвено-економска инфраструктура ових подручја је скоро потпуно уништена, трговина је прекинута.

Арапска племена, која вековима живе на обе стране Еуфрата, бавила су се изградњом мостова, оживљавањем пољопривреде и индустрије нафте и гаса, обнављањем социјалне инфраструктуре. Али изнад свега, они су забринути за судбину својих завичаја.

Учесници конгреса подржавају брзу обнову легитимне државне власти у источним деловима Сиријске Арапске Републике и повратак свих покрајина у уједињену Сирију. То ће олакшати успостављање националног дијалога и развој источних провинција.

Изјава коју су усвојили учесници потврђује да је сиријски народ одлучан да заштити себе, своје земље и свој суверенитет свим средствима, одупирући се сваком облику агресије, укључујући америчку и турску окупацију сиријских територија.

Истакнуто је да је Сирија јединствена и независна, а становници регије Ал-Јазеера лојални су својој домовини, држави, војсци и руководству, вјерујући да застава САР симболизира суверенитет државе. Они се снажно противе стварању такозване «сигурне зоне» на северу земље.

У изјави се каже да само Сиријци, кроз дијалог и без икаквог спољашњег уплитања, треба да донесу свој национални, политички, економски и друштвени избор.

Документ потврђује независност и територијални интегритет Сиријске Арапске Републике и одбацује било какав план поделе под било којим именом.Завршетак рада Конгреса заказан је за 28. јануар.

http://rusvesna.su

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »