Салвинију прети суђење јер није дозволио да се брод с мигрантима искрца на Сицилију

Италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини рекао је да је специјални суд препоручио да му се суди јер прошле године није дозволио да се 150 миграната искрца на Сицилију са спасилачког брода.

Суд, који преиспитује истраге у које су умешани министри у влади, поништио је претходну препоруку тужилаца да се од тог политички обојеног случаја одустане, преноси Ројтерс.

«Прети ми затворска казна у трајању од три до 15 година јер нисам дозволио да илегални мигранти уђу у Италију. Немам речи», написао је на Твитеру Салвини, иначе лидер крајње десничарске Лиге и потпредседник италијанске владе.

«Питам италијански народ: да ли да наставим да будем министар, да извршавам своја права и дужности, или би требало да питам овај или онај суд да одлучује о имиграционој политици», навео је он.

Након одлуке суда, горњи дом италијанског Сената сада ће бити позван да одлучи о томе да ли се Салвину може судити, објашњава британска агенција.

Против Салвинија је прошлог августа покренута истрага због наводне злоупотребе власти и задржавања људи против њихове воље, након што је одбио да дозволи броду италијанске обалске страже да омогући искрцавање групе сачињене од претежно еритрејских миграната.

На крају је тим мигрантима одобрено да се искрцају, али је од тада Салвини пооштрио мере и одбија да пусти иједан спасилачки брод у италијанске луке, поручујући да би друге европске државе требало да их приме.

Салвинијев бескомпромисни приступ подржавају многи Италијани, док недавне анкете показују да је његова странка најпопуларнија у земљи, али се он суочава с критикама опозиционих политичара, преноси Танјуг.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »