САД ударила на Венецуелу само из једног разлога

Као што је амерички космонаут Нил Армстронг говорио, освојивши Месец: «Ово је један мали корак за човека и велики корак за човечанство.» Па, са Венецуелом, све је управо супротно — мали корак за Америку, али велики за Трампа.

У историји Венецуеле постоји неколико различитих фактора који су довели до онога што сада видимо. То је, наравно нафта и жеља Вашингтона да задржи Латинску Америку под контролом, где су државни удари већ уобичајена ствар. Али, такође је важно овде када ће демократија задесити Венецуелу.

Тужна прича о замрзавању федералне владе, мексичког зида и одвијању сукоба између Доналда Трампа и демократа озбиљно је ослабила позицију америчке администрације. Не ради се чак ни о стотинама хиљада гладних државних званичника, не око тристо милиона америчких грађана, којима је Вашингтон, који увек показује јединство и моћ, био осрамоћен. Говоримо о ставовима држава на међународној сцени, које су уздрмане од почетка унутрашње политичке кризе.

Чак су и амерички масовни медији више пута писали да је Трамп најбољи поклон Владимиру Путину, организујући такав хаос у свом логору. И на неки начин они су заиста у праву, јер је на врхунцу конфронтације Вашингтон, да тако кажем, повукао у себе.

Ричард Фонтен, шеф Центра за ново америчко обезбеђење, написао је за Атлантик да је Москва задужена за унутрашњу кризу, у којој се тренутни „разједињени и заглибљени домаћи проблеми Америке“ виде као слаби играч који није у стању да покаже своје политичке и војне прилика. »

Дакле, да би повратио некадашњи статус „господара светске демократије“, Вашингтону је био потребан мали демонстрациони рат са истом значајном победом. Венецуела је добра у овом случају зато што су Русија и Кина уложиле у њену економију, проглашене у САД као главни непријатељи Америке.

Тако прљава је игра коју Вашингтон игра. Он не покушава да сакрије интервенцију, пркосно изазива конфликт. Све се то ради како би се показало да још има снаге.

Евгени Гаман, посебно за NewsFront

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »