Ружић: Фестивал јеврејског филма важан допринос култури

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је на отварању првог Фестивала јеврејског филма у Музеју Југословенске кинотеке, да му је част што присуствује таквом догађају на коме ће бити приказани филмови који су део светског филмског наслеђа.

“Велика част је и задовољство бити на првом Јеврејском филмском фестивалу, који организује новоосновани Јеврејски културни центар уз подршку наше Кинотеке”, рекао је Ружић.

Он је нагласио да је  Министарство прошле године кроз Фонд за националне мањине подржало рад Јеврејског културног центра у погледу информисања припадника јеврејске заједнице.

“Управо због оваквих догађаја и визија, увећали смо Фонд за скоро 40 одсто у односу на прошлу годину и ове године износи 30.000.000 динара. Очекујемо да још пуно оваквих пројеката подржимо и ове године“, рекао је он.

Министар Ружић је истакао да се се Јеврејски културни центар потрудио и организовао овај фестивал на коме ће бити представљени филмови чији су аутори јеврејског порекла, или који нам на неки начин приближавају начин живота, традицију јеврејског народа.

«Када погледамо репортоар овог Фестивала, пронаћи ћемо филмове које волимо, који су део светског филмског наслеђа.  И ту је суштина, јеврејски аутори стварају у тишини у својим заједницама, интегрисани у друштвени живот, без претераног истицања којој етничкој групи припадају. Зато је добро да постоји фестивал као што је овај, да нам укаже и прикаже у којој мери су допринели култури света”, рекао је министар.

На првом фестивалу јеврејског филма, који ће  у трајати до 27. јануара,  биће приказано десет филмова из архива Југословенске кинотеке.

Извор: МДУЛС

The post Ружић: Фестивал јеврејског филма важан допринос култури appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »