Нова у Алијанси а већ миљеница Америке: Конгрес подржао НАТО, а посебно похвали Црну Гору

Представнички дом Конгреса усвојио је акт којим се истиче подршка Америке НАТО-у, у време када су све гласније спекулације да би председник Доналд Трамп могао да ускрати подршку Алијанси и када је однос према савезницима изазвао потресе и одласке значајних појединаца из његовог окружења.

REUTERS/Stevo Vasiljevic

У акту се посебно истиче подршка Црној Гори, као најновијој чланици Алијансе.

Потврђује се и подршка САД клаузули о колективној одбрани НАТО-а, затим америчком финансирању Европске иницијативе одвраћања, као и циљу да свака чланица НАТО-а до 2024. на одбрану издвоји два одсто бруто домаћег производа.

Акт подршке НАТО-у усвојен је гласовима обеју партија, са 357 гласова «за» и 22 «против», и њиме се, како се истиче, потврђује да је политика САД да остану део Алијансе.

Само неколико сати пре овог гласања, помоћник државног секретара за Европу и Евроазију и заговорник тесних трансатлантских веза Вес Мичел поднео је оставку на свој положај у Стејт департменту.

Оставка Мичела и усвајање акта о подршци НАТО-у у доњем дому Конгреса дешавају се у тренутку спекулација да би САД могле да напусте Алијансу и да постоје напетости између Вашингтона и европских лидера.

Не постоје званичне назнаке да је Мичел отишао с позиције због неслагања са Трамповом политиком, његово објашњење је да одлази због породичних разлога.

Вес Мичел (фото : Лола Ђорђевић)

«Њујорк тајмс» је пренео, позивајући се на изворе из федералне владе, да је Трамп прошле године хтео да повуче САД из НАТО-а, што би уништило Алијансу, која у априлу обележава 70 година.

Активности у Конгресу претходила је изјава Трампа да ће, ипак, одложити говор о стању нације док се не оконча делимична блокада владе.

То је рекао након што га је председавајућа Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси обавестила да му неће бити дозвољено да одржи говор о стању нације пред тим домом због делимичне блокаде владе.

Аутор: Н.С.

http://www.novosti.rs/

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »