Недимовић: Први новац из ИПАРД директно пољопривредницима

Драгиша Ковачевић из села Стејановци код Руме први је пољопривредни произвођач коме је данас симболично уручено решење о исплати средстава из ИПАРД програма ЕУ за набавку машине за брање вишње и шљиве, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да ће данас бити исплаћена средства за још седам пољопривредника и то за набавку опреме.

Недимовић је након што је са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем симболично уручио чек Ковачевићу на износ нешто већи од три милиона динара, рекао да ће ове године бити четири позива за ИПАРД у укупном износу од 80 милиона евра намењених српским пољопривредницима за набавку машина, трактора, изградњу објеката и њихово опремање неопходном технолошком опремом.

„Ово су прве европске паре које српски пољопривредници, грађани, добијају на руке. До сада је то ишло преко институција у инфраструктуру, али ово је сада нешто што може да се види“, рекао је Недимовић.

Министар је рекао да ће од тих средстава Ковачевићу, који има засаде на шест хектара и планира проширење производње на 20 хектара, из ИПАРД програма враћено 60 одсто вредности инвестиције.

Захвалио је Фабрицију, министарствима за европске интеграције и финансије на тимском раду који је омогућио да се у кратком року реше проблеми који су мучили Србију последњих шест до седам година.

„Ово је само показатељ да заједно када се удружимо са европским колегама можемо да направимо велику корист за српску пољопривреду“, каже Недимовић и истиче да 70 одсто пољопривредних и прехрамбених производа Србија извози на простор ЕУ која је њен најважнији трговински партнер.

Са унапређем производње и улагањем у опрему и машине, каже министар, долази до уштеда које омогућавају даље инвестиције.

Навео је да се у почетку причало да ће ИПАРД средства бити привилегија само за оне са 100, 200 или 500 хектара пољопривредног земљишта.

„Ево слике и прилике. Ковачевић је конкурисао за средства… Није ово 1976. да на А4 напишеш руком три реченице па ти неко да новац и никад те више ништа не контролише“, каже Недимовић.

Нагласио је и да је за воћарство неопходно обезбедити наводњавање, а да се набавком нових машина омогућава и проширење засада.

„Неко ће рећи да машине сада мењају људе, али добродошли у 21. век“, рекао је Недимовић.

Министар је навео да је до сада издато и 155 решења за набавку трактора која су уручена пре два дана, од укупно 384 захтев.

Навео је да сви који у овом конкурсном циклусу нису успели да добију средства могу поново да аплицирају јер је обезбеђено довољно новца у 2019 за набавку нових трактора.

„Прошле године је укупно, са оним што је дала држава и из ИПАРД програма набављено 2.500 трактора у Србији“, каже Недимовић и додаје да је до сада било 84 захтева за набавку машина, те да очекује да ће их у 2019. бити много више.

Додао је да има и више од 150 захтева који се односе на објекте и прераду.

Каже и да очекује да ће Фабрици ускоро обићи и газдинство које је добило средства из ИПАРД-а за набавку трактора, а са премијерком Аном Брнабић и Лабораторију за контролу квалитета млека.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »