Дачић: Не може Вашингтон да убеди Приштину — има ли неко ко верује у то?

Међународна заједница је на испиту због косовских такси на српске производе, рекао је данас министар спољних послова Ивица Дачић и додао да је време да се скину маске и покаже ко је чији играч.

Ивица Дачић (фото: Лола Ђорђевић)

„Реч је о живом песку, да не кажем блату у које су упали у Приштини и не знају како из тога да се извуку“, рекао је Дачић и додао да нема нових информација кад је реч о повлачењу такси.

Он је додао да је међународна заједница на испиту и упитао шта од ње очекивати уколико не могу да убеде Приштину да повуче таксе од сто одсто, које су антицивилизацијске.

„Време је да се скину маске, да се покаже ко је чији играч. Не може Вашингтон да убеди Приштину… Па је ли има неко овде ко верује у то и има ли неко на Косову ко у то верује“, упитао је Дачић.

Наводећи да је Рамуш Харадинај раније причао да Косово нема своју политику већ да води политику САД, Дачић је рекао да се нада да је Вашингтон схватио у чему је суштина, уколико, каже, имају времена од својих проблема.

Идеја о промена имена РС нема никакве шансе

Дачић је рекао да иницијатива СДА о промени имена Републике Српске не може да успе, јер је у супротности са Уставом БиХ који је прописан Дејтонским споразумом и оценио да је то наставак деструктивне и антисрпске политике.

„Чуди ме да не траже да и Србија промени име“, рекао је Дачић новинарима у Београду. Дачић је рекао да Дејтонски споразум међународно важећи документ и да промена имена Српске апсолутно није тема о којој може да се расправља. „Потребна је промена Устава, а нема ничега без сагласности сва три народа и два ентитета“, рекао је Дачић.

Он је истакао да такве идеје служе у пропагандне сврхе и за дестабилизацију БиХ.

„Ово је наставак деструктивне политике и од тога неће бити ништа“, рекао је Дачић.

Упитан да ли верује да могу да одустану од подношења иницијативе, Дачић је рекао да не зна да ли ће та идеја уопште бити на било који начин институционализована, али је истакао да нема шансе за успех.

„То удара директно у Устав који је прописан Дејтоном, тако да то само говори о томе да је то постао владајући тренд код неких народа, а то је антисрпска политика и да мисле да тако добијају неке политичке поене“, рекао је Дачић.

Он је додао да Србија жели управо супротно — стабилну и мирну БиХ и просперитетну РС која ће имати најбоље везе са Србијом, преноси Спутњик.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »