Вучић: Борим се да сачувам Србију и борим се за инвестиције

Председник Србије имао је данас велики број билатералних састанака са представницима светске политичке и бизнис заједнице, укључујући и нове потенцијалне партнере наше земље, и то је била прилика, како је новинарима пренео Александар Вучић, да се чује доста тога о Србији, њеним изазовима и плановима.

„Мислим да је за нас важно да смо остварили много контаката“, рекао је Вучић и додао да је, поред осталих, имао добар разговор са Анегрет Крамп Каренбауер, партијском наследницом Ангеле Меркел, од које је затражио даљу подршку Немачке Србији.

„Чини ми се да она разуме колико ми очекујемо од Немачке и колико се надамо да нам помогне, не само на нашем европском путу, већ и у подршци и стабилизацији прилика на Балкану“, казао је Вучић.

Разговарао је, каже, и са многим другим важним људима, светским лидерима, као и са представницима Европске банке за обнову и развој, која финансира изградњу појединих путева у Србији, као и са представницима компаније Ал Дахра.

Пренео је да се састао и са другим важним људима, као са аустријским премијером Себастијаном Курцем, са којим ће поново вечерас имати сусрет.

Такође, Вучић се, како је рекао, састао и са појединим лидерима из региона, разговарао и са председницима Колумбије и Руанде и људима са различитих континената, као и са премијерима Чешке и Пољске.

„Сви су могли да чују неку реч о Србији и да могу да рачунају на Србију у будућности, као и да рачунамо на долазак више инвеститора из тих земаља“.

Вучић је казао да се састао са представницима ЕБРД која има удео у Комерцијалној банци.

„Било је несугласица у прошлости и гледамо да то све решимо. ЕБРД нам финансира са 64 милиона евра пут према Плочнику, то је Ниш – Белољин и гледамо како да урадимо осталих 37 км аутопута до Мердара“, навео је Вучић.

Председник Србије се данас састао и са Европском инвестиционом банком која нас такође финансира, како каже, са 91 милион евра, а од којих смо добили и инвестициони грант захваљујући залагању Ангеле Меркел од 41 милон евра, плус комплетну пројектну документацију.

„Тај аутопут ће много значити за нашу Топлицу и наш народ на КиМ“, истакао је Вучић.

Навео је да током разговора са представницима Ал Дахре изразио жељу да ће они много тога да постигну у наредном периоду и покажу значајно већу продуктивност и успех у ПКБ-у, као и да ће направити референцу и за многе друге ствари у будућности.

„Мислим да смо Србију представљали на веома пристојан начин“, додао је Вучић.

Додао је да ће на специјалној вечери гост бити и амерички бизнисмен Џарет Коен и да ће то бити прилика да ми као почасни гости кажемо још нешто више о Србији и да покушамо да представимо земљу на најбољи начин.

Такође, Вучић је пренео да је разговрао и са доскорашњим државним секретаром САД Џоном Керијем, као и неким људима из администрације Доналда Трампа на нижем нивоу, који су о свом трошку дошли због блокаде америчке владе.

Вучић је додао да је могао да чујем њихове ставове у вези са будућношћу САД.

 

Иницијатива СДА неодговоран потез

Најављена иницијатива СДА да се укине име Републике Српске није ни добар, ни одговоран потез, поручио је данас из Давоса председник Србије Александар Вучић и истакао да је већ разговарао о томе са Милорадом Додиком.

„Не желим да се мешам у унутрашње ствари БиХ, али Република Српска је уставна категорија, те је обавеза Србије и сваког другог ко о томе може да говори…“, рекао је Вучић.

„Надам се и верујем да ће сви у БиХ разумети да је за све нас од изузетног значаја очување мира и стабилности“, истакао је српски председник.

Вучић је новинарима пренео да је синоћ два пута разговарао са српским чланом и председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком и да ће се видети са њим врло брзо по повратку у Београд.

„Видим да је и високи представник за БиХ Валентин Инцко говорио о томе на такав начин и ја се надам да неће постојати потреба за било каквом дестабилизацијом приликом на подручју БиХ“, рекао је Вучић.

 

Вучић: Закон о пореклу имовине да се излечи политичка сцена

Председник Србије Александар Вучић каже да ће ускоро бити донет закон о пореклу имовине, који ће, уверен је, умногоме допринети „излечењу“ политичке сцене у Србији.

Вучић је одговарајући на питање новинара о коментарима Вука Јеремића, председника Народне странке, да Србија више није демократска држава, већ „корумпирана аутократија“ прокоментарисао да би то, да није тужно, било смешно, али је пре за плакање.

„Човек који је примио седам милиона евра, на различите начине их стрпао у свој џеп и никада никоме није рекао зашто, како, од кога, за чије потребе, за чији рачун и где су ти новци нестали, али ускоро доносимо Закон о пореклу имовине, то ће бити прилика да се за сваког од нас види шта имамо како су наши родитељи, наши ближи стицали имовину“, рекао је Вучић.

Каже да ће тај закон много допринети за „делимично излечење политичке сцене“.

 

Замислите Меркел која „дојављује“ Кохи…

Замислите Меркел која „дојављује“ Кохи шта је са мном разговарала, узвратио је председник Александар Вучић на питање новинара како коментарише писање приштинске Коха диторе да му је канцеларка на састанку у Давосу поручила да нема промене границе Косова.

Вучић је рекао да су му ставови Ангеле Меркел, односно Немачке по питању Косова и Метохије познати, да је то чуо од ње још пре годину и по дана у Берлину, као и да је он њој рекао шта мисли о томе, те да то јуче у Давосу није била главна тема.

Меркел је, каже, говорила да жели да помогне на различите начине, не само у том, већ и у другим процесима који су значајни за Србију.

„Нисмо на тај начин причали синоћ, другачије су ишле теме. Нити она мења своје ставове сваки дан, нити то радим ја. Обоје знамо да немамо потпуно исте позиције по том питању“, рекао је Вучић и додао да му је из текста у приштинском дневном листу јасно да је листу рекао неко ко њиховом разговору није присуствовао.

Председник је рекао да сваки пут када се прича о промени граница он постави питање „којих граница“, будући да је за Немачку Косово независно и то у постојећим границама.

„Било шта што није независно Косово у границама независног Косова је за њих промена граница. А, наравно да ја нисам за независно Косово у границама у којима је данас“, истакао је Вучић.

Вучић је додао да сматра да је за нас важно да Србија не буде понижена и да нешто добијемо.

Председник није, истиче, попут многих у Србији који неће да кажу грађанима истину.

Вучић је рекао да постаје занимљиво то што у јавност излазе наводни детаљи са важних састанака.

„Седим и разговарам са Путином у четири ока, дан после тога сви знају о чему смо разговарали и шта ми је рекао. Онда разговарам са Меркел, било је двоје, троје мојих сарадника који немају контакт са Коха диторе и четворо Немаца, једно од њих је Меркел… Замислите да им је Ангела Меркел или неко од њих нешто дојављивао“, рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »