Ситуација у Венецуели: Поглед из Француске

Оно што се данас догађа у Венецуели не узнемирава само крупне политичаре, него и обичне грађане, посебно због чињенице да су за САД прихватљива сва решења кризе, пише нам француски аналитичар Моник Хименез.

Према томе, можемо претпоставити да ће интервенција САД која се не може искључити довести до још једног крвопролића, наводи Хименез.

Од доласка Уга Чавеза на чело државе и проглашавања политике Боливијске револуције у служби народа, ова влада се непрестано супротстављала буржоазији и стављала крај овој буржоазији која контролише све полуге производње и контроле над овом земљом у корист САД.

После смрти Уга Чавеза, цела ова олигархија намеравала је да дестабилизује ову земљу уз подршку Сједињених Држава, која је Мадуру претила војном интервенцијом из «хуманитарних» разлога. Међутим, за Сједињене Државе реч “хуманитарни” нема значење које се може дати. Добро је познато да свака америчка интервенција на “хуманитарним” питањима доводи до крвопролића. Као и обично, и под изговором да се то дешава у Латинској Америци, која је њихова «властита територија», Сједињене Државе сматрају да је потребно интервенисати, што је уплитање у унутрашње послове једне суверене земље.

Председник парламента се проглашава в.д. председником државе уз подршку међународне заједнице која је само марионета САД? Где је ту међународно право? Да ли овај концепт још увек има неког смисла? Запад и ниткови из Латинске Америке помињу овај концепт кад им одговара а превазиђен је кад им не одговара. Када ове земље оптужују Русију за мешање у америчке и француске изборе чак и у покрет «Жутих прслука» онда се постављају одређена питања. Ако дође до међународне интервенције,закључује Химанез то може довести до ужасног геноцида.

Њуз Фронт-Француска

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »