Русија упозорила САД: војна интервенција у Венецуели би могла имати катастрофалне последице

Русија упозорава Сједињене Државе да би војна интервенцију у Венецуели, представљала катастрофалан сценарио, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

«Ми упозоравамо на то. Верујемо да би то био катастрофалан сценарио који би уздрмао темеље развоја који је приметан у Латинској Америци“, рекао је Рјабков у интервјуу часопису „Међународни живот“.

Русија ће наставити да подржава Венецуелу, која је њен стратешки партнер, и браниће суверенитет Каракаса, додао  је Рјабков.

Он је додао да Москва жали што и Организација америчких држава (ОАД) врши притисак на легитимну власт Венецуеле.

„Пратећи развој ситуације у Венецуели видимо тежњу одређених држава, међу њима и САД, да користе различите врсте платформи, укључујући Организацију америчких држава, за јачање притиска на нама пријатељску Венецуелу, под различитим изговорима“, рекао је Рјабков.

Он је сигуран да ће престојећи период бити праћен новим покушајима да се оцрни политика Каракаса — доливаће се уље на ватру у унутрашњим процесима који се тамо дешавају и неће се пружити могућност наставаку унутрашњег дијалога.

У сваком случају, Русија ће наставити да сарађује са овом латиноамеричком земљом у свим областима.

Подсетимо, председник Парламента Венецуеле Гваидо се у среду прогласио привременим шефом државе током трајања привремене владе.
 Сједињене Државе су подржале признање Гваида и захтевале од председника Венецуеле Николаса Мадура, којег они не сматрају легитимним шефом државе, да не дозволи насилне акције против опозиције.
Мадуро се прогласио уставним председником и назвао је шефа опозиционог парламента «марионетом Сједињених Држава»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »