Проф. др Славица Ђукић Дејановић: Тренутно имамо више од 30 компанија које помажу мајкама да ускладе рад са родитељством

У Србији ће 2040. године живети скоро 1,2 милиона становника мање него данас, а до 2060. чак 1,8 милиона мање, поражавајући су подаци Републичког завода за статистику (РЗС) и европске агенције Еуростат! Према овим алармантним проценама, уместо садашњих седам милиона, Срба ће за двадесетак година бити тек 5,8 милиона, а две деценије после тога само 5,2 милиона. Што је најгоре, скоро трећину укупног становништва чиниће пензионери, док ће деце бити једва десетак одсто (погледајте табеле). Стручњаци узрок за ове црне бројке виде у чињеници да из године у годину имамо све мање рођених беба, али и у масовном одласку младих из државе.

Министарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић истиче да држава чини све да се ова поражавајућа статистика не обистини.
– Од 2017. године спроводимо мере популационе политике и верујем да, ако наставимо са добрим радом, ова црна статистика може бити избегнута или ћемо бар успети да колико-толико ублажимо ове бројке. Управо због тога направили смо читав низ планова, али ће први резултати нашег рада бити видљиви тек кроз неколико година. Добар пример борбе за бољу демографску слику јесте то што тренутно имамо више од 30 компанија које помажу мајкама да ускладе рад са родитељством – наводи министарка и додаје:
– Животни век је продужен, што је добро јер то значи да је у нашој земљи сада бољи животни стандард. Али уз 1.000 беба мање сваке године то, нажалост, значи да ћемо 2040. године, баш као што ова статистика каже, имати скоро трећину старог становништва.

Извор: Информер

фото: Танјуг

The post Проф. др Славица Ђукић Дејановић: Тренутно имамо више од 30 компанија које помажу мајкама да ускладе рад са родитељством appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »