Ко је ударио на фараоне: Откривена судбина последње египатске колоније

Најновија археолошка ископавањима у Израелу и на подручју од Газе до Галилеје показала су да је последња значајна колонија Египатског царства којом су владали фараони — Канан — ослобођена побуном у којој су спаљени неки од најважнијих египатских утврђења у том региону Блиског истока.

Израелски археолози помно истражују остатке кананских насеобина током тровековне владавине Египта која се може пратити преко артефаката из тог периода. Тако су пронађени саркофази начињени према египатским узорима, као и скулптуре сфинга, скарабеја, божанстава и портрети локалних управитеља, преноси стручни интернационални двомесечник «Археологија.

Ископавања код Јафе открила су градску капију уз коју су се налазиле просторије египатског војног гарнизона и где су нађене веће количине глинених таблица са клинастим писмом из којих се могла стећи слика о функционисању насеља. То је био период највеће војне моћи Египта који је у то време прикључио и Нубију својој територији.

Владајући земљом Канан, према речима археолога Израела Финкелштајна са Универзитета у Тел Авиву, Египат је добио значајну стартешку позицију јер је могао да контролише кретање Хетита и трговачке путеве од централне Азије према Медитерану.

Кананити су постали постали су египатска колонија 1458 пре нове ере дошло је до одлучујуће битке код Мегида (данас северни Израел) у којој је поражен савез держава које су формирали у одбрани од Египћана.

Победа Египћана које је предводио фараон Тутмос III забалежена је на многим рељефима широм Египта, а нови господари кананске земље су одмах почели да осигуравају освојене територије градњом тврђава чији остаци се сада постепено откопавају, пре свега утврђење где је подигнут доцније град Јафа на морској обали.

Кананити су припадали семитским племенима која су после ослобађања од египатске власти основали више градова у подручју савременог Израела, Либана, западне Сирије и почели су да се називају Феничанима.

Они су основали Картагину у IX веку пре нове ере која је постала трговачка велесила Медитерана.

Дуготрајна суша у подручју Канана изазвала је незадовољство становника који су почели да пале поједине градове и током најновијих ископавања у околини Јафе археолози су утврдили да је и овај највећи од свих кананских градова био спаљен око 1125 године пре нове ере и то је означило званични крај египатске колонијалне власти над Кананом.

http://www.novosti.rs/

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »