Кина поручила Америци: Пребацивање кривице за властите проблеме на друге неће решити проблеме

Пребацивање кривице за властите проблеме на друге неће решити проблеме, поручио је данас потпредседник Кине Ванг Ћишан у Давосу, алудирајући, како наводи агенција АП, на агресивну трговинску политику америчког председника Доналда Трампа.Ванг је у говору на Светском економском форуму у швајцарском ски центру приметио да експанзија трговине и технолошке иновације остављају многе на зачељу.

Као одговор на то, многе земље се све више окрећу себи, рекао је Ванг, јасно алудирајући на Трампову Америку, додаје америчка агенција.

«Баријере за међународну трговину и инвестиције расту, а унилатерализам, протекционизам и популизам се шире. Оно што треба да радимо јесте да правимо већи колач и да тражимо могућности да га поделимо на праведнији начин. Последња ствар коју треба да радимо јесте да престанемо да правимо колач и да се само упустимо у бескорисну свађу око тога како да га поделимо», додао је он.

Навео је да ниједна страна не побеђује у сукобу, због чега би требало да се фокусирају на креирање ситуације у којој сви добијају.

Поручио је такође да ће кинеска економија наставити да остварује одрживе стопе привредног раста упркос глобалној неизвесности.

«Биће много неизвесности у 2019. години, али ће кинеска економија наставити да остварује одрживе стопе раста. Брзина јесте важна. Али оно што је стварно важно је квалитет и ефикасност нашег економског развоја», рекао је Ванг и додао да Кина не сматра да њена економија улази у завршницу циклуса експанзије.

Позвао је све нације да подрже мултилатерализам и учине све што могу како би спречиле даље погоршање глобалних неравнотежа, преноси Ројтерс.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »