Француска припрема «закон о разбијачима»: У затвор због фантомке

Француска власт намерава да се оштро обрачуна са изазивачима нереда на манифестацијама. У скупштинској процедури је предлог закона на основу кога би, уколико буде изгласан, онај ко на главу стави фантомку, могао да заврши у затвору!

Предлог је жестоко поделио овдашњу јавност, чак и владајућу коалицију. Противници смарају да се тиме директно утиче на неке од основних постулата демократије.

Макронова странка се овом приликом ослонила на иницијативу деснице. После нереда изазваних на протестима «жутих прслука» активирала је предлог који је још летос изнео један од републиканских сенатора, и који ће се пред скупштинским посланицима наћи крајем овог месеца.

Предлог «закона о разбијачима» даје слободу снагама реда и да врше претрес менифестаната при доласку на протест. Пут ка затвору утире и проналазак предмета који могу да послуже за разбијање или обрачун са снагама реда.

Такође постоји могућност да полицијски префект убудуће некоме забрани да манифестује, док такву одлуку тренутно може да донесе само суд.

Предвиђа се и увођење разбијача у специјалну картотеку. Рачуна се да би у њу могло да буде уписано стотинак особа. Предлагачи су се ослањали на мере које важе за хулигане на стадионима.

Министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер каже да то није закон против «жутих прслука».

ПРЕТЊЕ И РАЗГОВОРИ

Многи посланици владајуће странке у Француској током побуне «жутих прслука» добијају претеће поруке.

Неки зато имају заштиту полиције, не објављују распоред кретања, а своје сараднике никада не остављају саме иза отворених врата страначких и посланичких просторија.

Да би ублажили ово стање, неки од њих директно одлазе код «жутих прслука» и покушавају да успоставе дијалог.

Г. ЧВОРОВИЋ

http://www.novosti.rs/вести/

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »