Француска министарка изјавила да њена земља неће да учествује у «такмичењу најглупљих» са италијанским званичницима

Француска неће да учествује у «такмичењу најглупљих» са италијанским званичницима који последњих недеља настављају критике на рачун председника Емануела Макрона, изјавила је данас француска министарка за европска питања Натали Лоазо.

«Наша намера није да се такмичимо ко је најглупљи», рекла је министарка после редовног састанка владе, указујући да Француска неће кренути у «вербални рат» или да уведе мере одмазде Риму.

«Када су изјаве претеране у тону а и по броју, онда постају безначајне», оценила је Натали Лоазо и додала да за сада нису планиране посете француских званичника у Италију у садашњем контексту наводећи да је важно сарађивати са суседном Италијом.

Према њеним речима, министарске посете Италији биће организоване када се смири атмосфера.

Италијански премијер Ђузепе Конте покушао је да стиша ситуацију истичући значај «историјског пријатељства» Италије и Француске, дистанцирајући се од недавних жестоких критика његових заменика Матеа Салвинија и Луиђија ди Маја на рачун француских власти и председника Емануела Макрона.

Ди Мајо и Салвини последњих дана износили су критике на рачун Макронове владе. Салвини је изразио наду да ће француски народ «моћи да се ослободи веома лошег председника» на изборима за Европски парламент предвиђеним у мају.

Италијанска амбасадорка у Француској позвана је у француско Министарство спољних послова због изјаве Ди Маја који је оптужио Француску «да осиромашује Африку» и заоштрава мигрантску кризу.

Салвини и Ди Мајо су такође отворено подржали грађански покрет «жутих прслука» који од 17. новембра организује протесте широм Француске, преноси Бета.

«Да ли такве изјаве могу да допринесу бољитку италијанског народа? Не верујем. Да ли то мења политичку ситуацију у Француској? Не верујем ни у то», додала је француска министарка.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »