Ердоган о Венецуели: Демократије морају да поштују резултате избора других држава, Трампова одлука шокантна

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган сматра изјаве свог америчког колеге Доналда Трампа о Венецуели „шокантнима“ и напоменуо је да демократије морају да поштују резултате избора других држава.

„У политици сам 40 година. И увек сам поштовао изборе. Ако нема поштовања воље народа, то није демократија, већ ауторитаризам. Мадуро је изабран за председника. Због тога је Трампова одлука (да призна Гваида за председника) мене, као човека који верује у демократију, шокирала. Враћајући се после посете Москви, позвао сам Мадура и рекао: ’Буди чврст: они који се боре за демократију и поштују изборе, треба да се држе заједно‘“, рекао је Ердоган на конференцији за новинаре у Анкари.

Он је истакао да Трампову одлуку не сматра исправном и верује да ће Мадуро превазићи ове проблеме.

„Када смо 15. јула 2016. имали покушај државног удара, Мадуро је одмах позвао, иако га тада нисам познавао. Тако смо се упознали. А из Европске уније нас нико није звао. Ми то нисмо заборавили. Због тога знамо ко је демократа, а ко није“, додао је турски лидер.

Сједињене Америчке Државе признале су јуче Хуана Гваида, председника обезвлашћене Народне скупштине, за прелазног председника Венецуеле. Ово се десило након изјаве актуелног председника Венецуеле да је Народна скупштина крива за исмевање устава земље.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »