Захарова: Холандија одбија да преда материјале о случају МХ17

Марија Захарова, званична представница руског министарства иностраних послова, коментарисала је ситуацију са истрагом пада малезијског Боеинга у Украјини лета 2014. године.

«Холандске власти једноставно одбијају да предају истражиоцима своје тајне, које би помогле процесу истраге», каже Захарова.

Према њеним речима, од 2015. води се спор између три холандска издања и Владе Холандије.

„Новинари су на суду покушали да присиле своје власти да јавности и истражитељима дају транскрипте састанака кабинета посвећених паду лета МХ17, као и са састанка са стручњацима који су проценили рад холандских власти у данима катастрофе. Влада Холандије није хтела да то уради добровољно”, рекла је представница руског министарства иностраних послова.

Она је додала да је прошле седмице Државни савет Холандије «ставио тачку на то питање, у потпуности преузевши страну владе».

“Према одлуци Државног већа, ови материјали се сада не могу уопште откривати. Али шта је са транспарентношћу истраге о пади малезијског авиона? Али шта је са слободом говора, шта је са правима новинара и медија да примају податке, материјале и информације о не само резонантним, већ и о… стварној трагедији? Да ли смо сведоци покушаја холандских власти да сакрује све што не иде у прилог званичној верзији пада авиона МН17?”, рекала је Захарова.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »