Вучић: Подршка Меркелове Србији од непроценљивог значаја

Канцеларка Ангела Меркел позвала је председника Србије Александра Вучића да поново посети Берлин, изјавио је Вучић после састанка с канцеларком са којом је, каже, разговарао највише о Косову и Метохији и евроинтеграцијама Србије.

„Разговор није био једноставан. Ми у Србији имамо један поглед на решавање тог проблема, а земље које су признале Косово другачији став. Али, Меркел, чини ми се, цени и поштује нашу жељу да разговарамо и постигнемо компромис“, рекао је Вучић.

Истакао је да је и данас чуо од ње више пута поновљену тезу да је компромис нешто што доводи до доброг резултата и да људи треба да теже компромису, а не тиме што ћете да унизите или уништите противника.

„Да ли ћемо ми то у Србији разумети или не, то је већ друга ствар“, рекао је председник Србије.

Пренео је да је говорио с њом и о таксама Приштине на српску робу.

„Чини ми се да је то наишло на подразумевајућу реакцију Немачке, која се увек залагала за слободну трговину и најнормалнији проток капитала, људи и услуга“.

Вучић каже да је састанак био веома значајан и да су се договорили, иако се неретко виђају, да он још чешће информише канцеларку о различитим важним питањима за Србију, као и да је добио позив да поново посети Берлин.

„И данас сам много тога научио од госпође Меркел, али то просто није за овако кратке изјаве. Она се данас позвала на Макса Вебера, на којег сам се ја безброј пута позивао. Она је и протестант, па јој некако можда у том смсилу више приличи, а сигурно је вреднија од мене и образованија“, приметио је Вучић.

Навео је да су разговарали и о европском путу Србије, о томе шта још морамо и шта је још потребно да урадимо.

„Мислим да су нама јасни задаци и мислим да је извесно да ће Србија на том путу имати значајну и не малу подршку Немачке и канцеларке Меркел, што је за мене било апсолутно најважније“.

Вучић је додао да су разговарали о свим важним питањима у односима Србије и Немачке и констатовали да су се две земље приближиле трговинској размени од готово пет милијарди евра, као и да је Немачка убедљиво најзначајнији трговински партнер Србије.

Рекао је да Немачка учествује са 13 одсто у нашој укупној трговинској размени.

Ти бројеви се повећавају, рекао је Вучић и захвалио на великом броју немачких инвестиора које је замолио да имају поверења у Србију, пошто ће својим добрим речима утицати да их буде још више.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »