У ишчекивању плана «Б» за «брегзит», Британци подлегли таласу панике праве залихе

Грозничаво ишчекивани план «Б» за «брегзит» премијерке Терезе Меј, не само да је налик свом претходнику који је доживео дебакл у парламенту, него га преписује безмало у целости. Разочарани су сви осим заговорника останка Велике Британије у ЕУ, који се надају да ће и друга верзија споразума следити судбину прве.

Дебата о плану «Б» и посланичким амандманима на тај премијеркин предлог, заказана је за 29. јануар. Мејова обећава да ће до тада добити подршку Брисела, нарочито за најспорније ставке споразума. Пре свих, ту су гаранције да и после «брегзита», неће бити уведена царинска контрола дуж границе између Ирске и Северне Ирске, која је део територије Велике Британије.

Страх од блокаде роба које се на Острво увозе махом из ЕУ, све је већи. Грађани у пограничним местима, очекујући колоне шлепера испред прелаза у луци Довер, поклекли су пред таласом панике и почели да праве залихе виталних животних намирница.

Такозвани «приперисти» — од глагола припер, што значи спремати (се) — гомилају прехрамбене производе, батеријске лампе и гасне патроне, јер се плаше да ће осим у храни, оскудевати и у струји.

Док Мејова обећава нове преговоре о «разводу», ЕУ поручује да је тај посао обављен и да се неће наново отварати. Лидер опозиционе Лабуристичке странке Џереми Корбин оптужује премијерку за «дубоко порицање неуспеха свог споразума», а још више њене покушаје да ревидира споразум иако јој је, како каже, савршено јасно да поправног неће бити.

ОДЛАГАЊЕ «БРЕГЗИТА»?

У склопу предлога који ће идуће недеље Терези Меј изнети парламентарци јесте и иницијатива да се пролонгира рок за излазак из Уније, у овом моменту «орочен» на 29. март.

И. СТАНОЈЕВИЋ

http://www.novosti.rs

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »