Трка са временом за спас малог Хулена: ископан паралелни тунел, а ускоро спасиоце чека најкритичнији моменат

Спасиоци већ више од две недеље траже двогодишњег дечака Хулена, који је у Таталану, у Шпанији, упао у ископану рупу, дубок више од 100 метара. Будући да је отвор широк свега 20-30 центиметара тако да одрасла особа не може да се спусти кроз њега, данима су копали паралелни тунел, али радови су трајали дуже него што су планирали.

 

 

У понедељак увече стигли су до дубине од 60 метара, извештавају шпански листови «Ел Паис», «Ел Мундо» и «Ла Вангуардиа», позивајући се на учеснике акције. После 55 сати ископан је први, вертикални тунел.

Како преносе медији, тунел је у следећој фази обезбеђен, након чега су спасиоци спуштени у њега у металном кавезу. Одатле су почели да копају четири метара дуг хоризонтални тунел како би доспели до места на коме се вероватно налази Хулен.

Како преноси «Ла Вангуардија», један стручњак је раније изјавио да спасиоце тек чека најкритичнији тренутак — «када буду удаљени само неколико метара од Хулена».

Није извесно колико ће трајати радови на хоризонталном тунелу.

Спасиоци су у понедељак увече навели податак од најмање 32 сата.

На синоћној конференцији за штампу, представник спасилачке екипе Анхел Гарсија Видал помоћу цртежа је објаснио даљи ток акције.

Због геополитичких околности рад је веома тежак и сложен, јер спасиоци морају да пазе да себе не доведу у опасност.

Радимо на граници сопствених могућности — рекао је он.

Дечак је упао у бунар пречника 25-30 центиметара 13. јануара, када је породица била на излету у Тоталану. Камера коју су спасиоци спустили у рупу снимила је кесицу бомбона, коју је малишан имао код себе. Отуда и претпоставка да ће дете бити нађено на дубини од 70-80 метара.

Стручњаци не искључују могућност да дечак буде спасен и недељу дана након пада. Родитељи Викторија Гарсија и Хозе Росело често долазе на лице места како би пратили радове.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »