Ружић: Подршка градовима и општинама у управљању имовином

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и изразио је задовољство што су општине и градови и  њихове партнерске организације успешно прошле селекцију за средства из фондова ЕУ за унапређење управљања имовином у оквиру грант шеме Програма Exchange 5.

Ружић је на скупу поводом доделе награда на националном годишњем такмичењу за избор најбоље праксе у примени принципа добре управе на локалном нивоу у 2018. години, рекао да је управљање имовином, област који захтева темељно уређење, на овај начин добила заслужену пажњу и подршку.

„Посебно важну улогу у овом процесу има Европска унија која је препознала значај ове иницијативе и подржала пројекат, баш као што и до сада подржава реформу јавне управе на свим нивоима власти“, истакао је министар Ружић.

Додао је да је Влада Србије огроман посао урадила у претходним годинама у области реформи администрације и истакао да је квалитативан помак креиран кроз унапређење нормативног оквира у виду измена и допуна системских закона који су важни за све локалне самоуправе у Србији.

Подсетио је да је прошле године Скупштина усвојила измене и допуне базичног закона за рад општина и градова – Закона о локалној самоуправи.

„Измене су ишле у правцу већег учешћа јавности у рад локалних самоуправа, уређивања рада месних заједница и могућности остваривања међуопштинске сарадње. Суштински, изборили смо се да се грађани више питају за одлуке на локалу, као и да подржимо јачање међуопштинске сарадње за остварење заједничких циљева“, рекао је он.

Како је навео, још два закона од важности за локал су донета – измене и допуне Закона о запосленима у АП и ЈЛС којим је дат додатни допринос јачању и оснаживању капацитета запослених у локалним самоуправама и измене и допуне Закона о јавној својини којим се боље уређује поступак евиденције непокретности у јавној својини, тако и сам поступак управљања имовином општина.

Ружић је рекао да су овакви пројекти важни, јер дају додатни подстрек да се настави започето и оствари заједнички циљ, а то је јака и снажна локална самоуправа – која је предуслов за јачу Србију.

„Свакако, теме као што је управљање имовином или стратешко планирање и програмско буџетирање заиста заслужују подршку и зато смо изузетно и захвални на континуираној подршци ЕУ, а програм Exchange 5 је прави доказ за то“, истакао је министар Ружић.

Програм финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи МДУЛС у сарадњи са Министарством финансија и СКГО као имплементационим партнером.

Укупна вредност Програма Exchange 5 из средстава ЕУ је 4,45 милиона евра, а од тога 3 милиона евра чини фонд за имплементацију предметне грант шеме.

У оквиру прве компоненте Програма подржана је имплементација грант шеме усмерене на унапређење управљања имовином у градовима и општинама Србије и одобрена је реализација 18 градских/општинских пројеката, који ће обухватити 48 локалних самоуправа и неколико других локалних партнера (комунална предузећа, регионалне развојне агенције, организације цивилног друштва).

Извор: МДУЛС

The post Ружић: Подршка градовима и општинама у управљању имовином appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »