Путин: Односи Русије и Турске све бољи

Руски председник Владимир Путин сматра да је побољшање руско-турских односа лично постигнуће турског председника Тајипа Ердогана, који, како је нагласио, улаже велики труд и енергију како би ти односи били бољи.

Владимир Путин (Фото: Лола Ђорђевић)

Путин је током данашњих разговора са турским председником изјавио и да су њихови, сада већ редовни састанци, дали позитивне резултате у односима две државе, преноси Тас.

Он је навео конкретне податке који показују да је међусобна трговинска размена Турске и Русије за 10 месеци 2018. године премашила укупну размену у 2017.године.

Путин је невео и да је број руских туриста који су посетили Турску у прошлој години порастао за 30 одсто и достигао шест милиона, што је, по њему, добар показатељ да грађани две државе примећују позитивне промене у односима Турске и Русије.

Руски председник је додао да две земље настављају са имплементацијом главних билатералних пројеката, да интензивно сарађују на регионалним безбедносним питањима и на тражењу решења за сиријску кризу, преноси агенција.

Председник Ердоган се током првог овогодишњег састанака са Путином сложио да добри односи између Русије и Турске имају повољан утицај на безбедност на Блиском истоку и најавио да ће се њихова сарадња у многим сферама, укључујући војну, културну и привредну, даље развијати.

Турска и Русија немају несугласица када је реч о зони безбедности на северу Сирије, рекао је Ердоган после састанка са Путином у Москви.

Ердоган је казао да је од кључног значаја да планирано повлачење америчке војске из Сирије не остави простора за терористичке групе, преноси Ројтерс.

Он је додао да ће Турска и Русија наставити да се боре против терористичких организација у сиријској провинцији Идлиб.

Путин је оценио да ће повлачење САД из Сирије бити позитиван корак и да ће стабилизовати ситуацију на североистоку земље.

Руски председник је на самом почетку састанка са турским председником изразио саучешће Ердогану поводом трагичне смрти турских држављана у несрећи бродова током транспорта у водама Црног мора, преноси Тас.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »