Полиција запленила више од 100 древних предмета од пљачкаша гробова

Грчка полиција запленила је више од 100 древних предмета за које се претпоставља да су их ископали пљачкаши из разних гробова, јавила је агенција  Катемерини и додала да је приведена једна особа осумњичена за покушај продаје тих антиквитета за око 600.000 евра.

46-годишњи мушкарац ухапшен је у лучком граду Гитио након што је полиција зауставила његов аутомобил и пронашла кофере са више од 100 артефаката за које се верује да су  из незаконитог ископавања на древном гробљу у том подручју.

Истражитељи кажу да је  ухапшени био на путу да прода артефакате, иако нису објављени детаљи о локацији или идентитету наводног купца.

Предмети укључују 60 глинених посуда за парфеме и уље, седам комада златног накита, мермерни прибор и плоче, као и друге декоративне предмете повезане са старим обичајима приликом сахрана.Претпоставља се да ти антиквитети потичу из трећег века пре нове ере. 

Артефакти се испитују од стране стручњака и налазе се под надзором Министарства културе.

Сви древни предмети који се пронађу у Грчкој богатој антиквитетима сматрају се државном имовином.

Приватно поседовање старина омогућено је само регистрованим колекционарима који могу да имају ограничен број антиквитета. У Грчкој истовремено постоји и црно тржиште антиквитета углавном намењеним за извоз.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »