Ноћ жутих прслука: Вођа покрета обећава Француској «неколико врло тешких недеља»

Француска је»обележила» десети талас демонстрација, али «жути прслуци» очигледно неће стати и припремају нова изненађења.

Један од представника протестног покрета, Ерик Друе, говорио је о идеји одржавања једанаестог чина под окриљем ноћи, преноси француски лист «Фигаро».

У својој видео поруци, Друе је већ назвао надолазећи талас протеста, који ће се десити у суботу, 26. јануара, «Жута ноћ». У исто време, према француским медијима, у писму председнику земље Емануелу Макрону, представник «жутих прслука» обећао је Француској «неколико врло тешких недеља». Он је то повезао са «интензивирањем протеста». Сада, демонстранти могу прекршити традицију у којој су се протести одржавали само суботом, а «жути прслуци» се могу појавити на улицама градова у било које време.

Треба напоменути да та најава може покварити планове власти. Органи за спровођење закона су се темељно припремали за демонстрације у суботу — на хиљаде сигурносних службеника и чак оклопних возила излазе на улице. Међутим, такви догађаји захтевају време. На све, Друе најављује да ће «жута ноћ» бити много бруталнија од дневних демонстрација.

«Људи су жељни озбиљних ударца да би били саслушани», каже он, упозоравајући да «слаби људи» не треба да учествују у ноћној акцији.

Подсетимо се да је протестни покрет «жути прслуци» почео 17. новембра, а од тада се демонстрације одржавају сваке суботе, уз нереде, сукобе са полицијом и вандализам.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »