Гостовање Ивице Дачића на ТВ Прва: Суспензија када се „преведе“ значи укидање такси

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да изјава шефа кабинета косовског премијера Авнија Арифија, да би приштинске власти могла привремено да суспендује таксе на српску робу, преведено на „обичан језик“ значи – укидање такси.

Дачић је рекао да је Приштина дошла у ситуацију да је вероватно свесна да свако даље поигравање са том темом може да остави тешке последице по њихове односе са САД.

У том смислу, он је поменуо да је Рамуш Харадинај пре годину дана рекао да Косово нема своју спољну политику, већ спољну политику САД.

„Сада долазимо у једну чудну ситуацију, а то је да други пут за време мандата Рамуша Харадинаја, Америка му не издаје визу. Први пут је било када је хтео да донесе закон о укидању суда за ОВК, а сад су му ускратили визу за Молитвени доручак због такси“, рекао је Дачић за ТВ Прва.
Приштина, према његовим речима, укидање образлаже као привремену суспензију и верује да ће до укидања и доћи.

Дачић је поновио да Србија неће наставити дијалог уколико таксе не буду стављене ван снаге.

„Како ће они сад то да образложе за своју унутрашњу јавност, то је друго питање. Видели сте да су се главни актери политичког живота на КИМ изјаснили о томе да треба послушати став САД. Дошли смо на оно што смо ми од почетка говорили, а то је да уколико неко не изврши притисак, а то су пре свега САД, да укидања такси неће ни бити. Наравно, не значи да ће то тако и да буде“, рекао је Дачић.
На питање да ли је то сигнал америчког председника Доналда Трампа да се решавање питања Косова пресели у УН, шесф дипломатије каже да то не значи да ће се ићи на промену формата и наводи да су они видели спремност Србије и не желе да Косово буде препрека проналажењу компромиса.

„Не да се сада промени формат дијалога, него евентуално ако се приближе ставови, ако се види да до тог договора може да дође, да се онда у томе на крају свакако Савет безбедности мора укључити, јер тај договор би морао да прати одређене одлуке УН“, истакао је Дачић.

Извор: Блиц

фото: Архива

The post Гостовање Ивице Дачића на ТВ Прва: Суспензија када се „преведе“ значи укидање такси appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »