Гостовање Горана Тривана у Јутарњем програму на ТВ Прва: Решење је у гашењу котларница и прикључивању великих потрошача на топлане

Највећи загађивачи ваздуха су индивидуална ложишта и саобраћај, каже министар заштите животне средине Горан Триван и додаје да је решење у гашењу котларница и прикључивању великих потрошача на топлане.

Он је за ТВ Прва рекао да је загађење ваздуха проблем који траје годинама, а да се сада о томе више прича, јер је тема животне средине подигнута на виши ниво.

У појединим моментима, како каже, вишеструко је веће загађење појединих елемената у великим градовима као што су Београд, Ниш, Ваљево, Ужице, Нови Сад.

„Када говоримо о загађењу ваздуха, говоримо о местима где имамо мерне станице. Има много места где немамо мерне станице. То је логика претходних деценија и питање новца“, нагласио је Триван.

Додаје да нема чаробни штапић да реши све проблеме, али да не бежи од њих, да ће се у наредном периоду радити на повећању броја мерних јединица, али и да локалне самоуправе морају више радити на гашењу индивидуалних ложишта и прикључивање на централно грејање.

„То тражи новац. Прикључак на централни градски топловод је од 30 до 60 милиона динара.Угаљ је катастрофалан енергент, рецимо, дрво или пелет су мањи загађивачи за животну средину“, појаснио је министар.

Он је подсетио да су велики загадивачи и аутомобили и да велики градови у Јапану тај проблем решавају редуковањем саобраћаја.

Говорећи о поскупљењу пластичних кеса са два на пет динара у продавницама и то што из асоцијација за заштиту потрошацац кажу да не иде у фондове за заштиту животне средине како су трговински ланци најавили, Триван истиче да је то питање за трговинске ланце , јер је то је новац који они зарађују.

„Немају обавезу да уплаћују у фондове.Неки од тих ланаца имају свој фонд и обећали су да ће новац који наплате продајом кеса уложити у заштиту животне средине“, каже он, уз опаску да је „трауматично“ колико кесе загађују животну средину.

Истиче да министарство мора имати на располагању више новца у буџету и подсећа да само половина новца од зелених такси иде у министарства за заштиту животне средине.

Србија у заштиту животне средине, како каже, треба да уложи 15 милијарди евра како би испунила захтеве за приступање Европској унији.

Извор и фото: Танјуг

The post Гостовање Горана Тривана у Јутарњем програму на ТВ Прва: Решење је у гашењу котларница и прикључивању великих потрошача на топлане appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »