Дачић: Церар се лактао да угости Путина, а сад нас прозива

Чуди ме како се Миро Церар није запитао за европску будућност Словеније када је 2016. у Вршичу стајао мирно поред Владимира Путина или када се његова земља, не тако давно, лактала да угости председника Русије нудећи гостопримство за историјски сусрет са Трампом? А да не говоримо какав је ударац за европске вредности Словеније то што Срби ни дан данас тамо немају статус националне мањине, иако су најбројнија заједница, нити право да се школују на свом језику.

Ивица Дачић (Фото : Лола Ђорђевић)

Овако је српски шеф дипломатије Ивица Дачић за «Новости» одговорио на прозивке свог словеначког колеге Мира Церара, који је позвао Србију да се изјасни да ли је и даље на европском путу после последњих дешавања: посете руског председника Владимира Путина и протеста у Београду.

Церар је пред Одбором за спољну политику словеначког парламента рекао да се чланице ЕУ питају шта се догађа у Србији:

Сама посета Путина не значи да се Србија удаљава од свог европског пута, али појачана сарадња са Русијом и унутрашња дешавања, која се граниче са политичком кризом, онемогућавају спровођење ефикасних реформи — изнео је своју забринутост Церар.

Он је изнео и очекивања да ће словеначки председник Борут Пахор, који долази у посету Србији 28. и 29 јануара, отворити ове теме у разговору са шефом наше државе Александром Вучићем.

Дачић све ове поруке Церара види као аутогол Словеније и то управо пред долазак Пахора:

Нарочито кад говори о некој наводној политичкој кризи у Србији, а у Словенији су једва формирали Владу. Надам се да се Церар само лоше изразио. Церар је рекао и да шта год Србија буде одлучила, то ће бити њена независна одлука, али је «саветовао» Београд да веће напоре уложи у проналажењу решење за Косово кроз дијалог, уколико жели да буде фактор стабилности на Балкану.

Путинова посета Београду (Фото: Лола Ђорђевић)

СКРЕЋУ ПАЖЊУ СА СЕБЕ

Политички  аналитичар Драгомир Анђелковић за «Новости» Цераров потез објашњава као «игру Словенаца»:

Они унутар ЕУ имају најближе везе са Москвом, нису протерали руске дипломате и због тога су били под притиском Брисела. Сада они тај притисак пребацују на друге, правећи се већи заступници евроатлантских интереса него значајне силе ЕУ — каже Анђелковић, и додаје да у овој фази не очекујем озбиљније притиске из ЕУ због наше сарадње са Русијом, јер би нас тако само гурали од себе.

http://www.novosti.rs

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »