Брнабић са новом в. д. управницом обишла «најболније тачке Народног позоришта»

Први пут у уторак је, по речима в. д. управника Народног позоришта Иване Вујић, један премијер обишао то здање од «нивоа минус два» до врха зграде у којој стварају стотине уметника, посебно обративши пажњу на болне тачке које се пречесто заборављају.

Ана Брнабић и Ивана Вујић (Фото: Лола Ђорђевић)

Управница је кроз зграду спровела председницу Владе Републике Србије Ану Брнабић, која је заиста хтела да види све, од Велике сцене са 700 места, позорнице и свега иза ње, преко мале, сцене «Раша Плаовић» и оне на петом спрату — али и гардеробе, фундусе костима, обуће, пробне сале, корепетиторске собе, опрему…

Желела је да чује у каквим условима настају представе Драме, Опере и Балета, и како побољшати атмосферу и окружење у ком ради 648 стално запослених и мноштво хонорарно ангажованих уметника.

Обилазак Народног позоришта (Фото: Лола Ђорђевић)

Председница Ана Брнабић обишла је  зграду Народног позоришта у Београду како би се упознала са стањем у једној од најважнијих институција културе у земљи.

Брнабић је новинарима, након обиласка позоришта, рекла да је један од њених приоритета да се створе што бољи услови рада у националном театру.

Како смо решили вишедеценијски проблем у Народном музеју и Музеју савремене уметности, тако ћемо заједно радити са тимом у Народном позоришту, поручила је премијерка.

Она је оценила да још много средстава треба уложити у Народно позориште да би услови рада били у складу са оним што ова институција културе јесте, и додала да ће се на томе радити у наредном периоду.

Обилазак Народног позоришта (Фото: Лола Ђорђевић)

Председница Владе је констатовала да је потребно променити опрему стару и више од 30 година, попут машина за веш, решити проблем прокишњавања и влаге у фундусима, у свлачионицама и салама за вежбу.

Већ неко време радимо на решавању проблема који имају балетски уметници са одласком у пензију и сменом генерација и ја се надам да ћемо то решити у наредним недељама, истакла је Брнабић.Она је указала на то да је Влада први пут у сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања издвојила 20 милиона евра за инфраструктуру искључиво у области културе, и додала да је њена идеја да се из тих средстава помогне Народном позоришту.

Обишле смо све најболније тачке позоришта јер је мој посао да се бавим проблемима, а уверена сам да су промене могуће што нам доказује и здање прекопута Народног позоришта, Народни музеј, али и Музеј савремене уметности — рекла је Брнабићева.

Ана Брнабић (Фото: Лола Ђорђевић)

Премијерка је као приоритете у области културе, поред бољих услова рада у Народном позоришту у Београду, поменула и завршетак и отварање Позоришта «Бора Станковић» у Врању, изградњу факултета музичке уметности и нове концертне дворане у Београду.

Брнабић је напоменула да би до фебруара требало да се заврше сви радови у Позоришту «Бора Станковић», након чега следи опремање, при чему је изразила наду да ће тај театар бити отворен у септембру.

Обилазак Народног позоришта (Фото: Лола Ђорђевић)

Последњих пар месеци активно се тражи добро место за факултет музичке уметности, навела је она и најавила да ће се до краја мандата ове владе наћи адекватна локација и завршити техничка документација.

Премијерка је, говорећи о концертној дворани, навела да би до маја требало да буде готова студија акустике, изразивши наду да ће до краја фебруара бити расписан тендер за идејни пројекат зграде на Ушћу.

Она је истакла да је култура данас неопходан елемент модерне и јаке државе и економије засноване на знању, иновацијама и креативности, због чега су култура и образовање приоритет Владе.

Народно позориште (Фото: Лола Ђорђевић)

В.д. управника Народног позоришта Ивана Вујић је изразила захвалност председници Владе на подршци, и на томе што је обишла «све болне тачке» националног театра, уз напомену да је сарадња са Владом и ресорним министарством важна за остваривање бољих услова за рад Народног позоришта.

Она је навела податак да буџет Народног позоришта за ову годину износи 978 милиона динара, а у то су урачунате плате за 648 запослених, плус плате за хонорарне сараднике, док је за програме предвиђено 104 милиона динара.

У првих месец дана од промене руководства Народног позоришта, изабран је нови директор драме, завршен је рад на предњој фасади зграде, окречене су и додатно опремљене гардеробе. Отпочеле су и иновације у програмском раду позоришта, а као најзначајнији резултати издвајају се сарадња са Deutches Theatre, из Берлина као и са Мађарским народним театром, наводи се у саопштењу кабинета премијерке.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »