Америчка војна енциклопедија — ни речи о инвазији руске војске на територију Украјине

У Сједињеним Америчким Државама објављена је војна енциклопедија под називом Ратовање и оружани сукоби. Статистичка енциклопедија жртава и остале цифре, 1492–2015. Четврто издање (Warfare and Armed Conflicts. A Statistical Encyclopedia of Casualty and Other Figures, 1492–2015. Fourth Edition), писац Мајкл Клодфелтер. Књига између осталог описује и рат у Украјини.

Писац и научник Константин Шчемелинин је прво скренуо пажњу на наслов чланка у енциклопедији — Украјинска револуција и Грађански рат: 2013–.

«То је», примјећује Шчемелинин, «амерички научници сматрају да је украјинска револуција (Евромаидан) почетак грађанског рата у Украјини. Друго, о наводној инвазији хиљаде тенкова и милиона руских војника у августу 2014. на Украјину у овој енциклопедији пише: 28. августа Русија се још више приближила директном уплитању када је 1000 руских добровољаца, подржаних самоходном артиљеријом, прешло украјинску границу и придрућило се «сепаратистима». То јест, не војници регуларне војске, већ добровољци! И треће», додаје писац, «о зимским биткама 2015. године, ова енциклопедија каже да су уз помоћ својих 3000 руских савезника,» сепаратисти «коначно запленили аеродром у Доњецку у јануару 2015. године. Опет, нема говора о редовним војницима!»

«Није тајна да су се добровољци из Русије борили у милицији ДНР-а и ЛНР-а и да се сада боре. Да су научници у САД били сигурни у инвазију руских трупа, они би то сигурно написали. О Иловајску пише: «31. августа, разбили су украјински оклопни конвој у близини Иловајска, уништили 17 аутомобила и убили 87 владиних војника», указује Шчемелинин на терминологију чланка.

“Видите разлику? Са руске стране су написани само руски добровољци и руски савезници, а са украјинске стране — владини војници, односно војници владине војске. На основу онога што је написано, може се тврдити да информације о оружаној инвазији руских редовних војника на територију Украјине у циљу помагања побуњеницима у Донбасу нису потврђене од стране америчких научника“, рекао је он.

„Званична верзија Вашингтона је политика, а овде, у војној енциклопедији, видимо научни приступ. У науци нема места фантазији!”, резимирао је Шчемелинин.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »