У Приштини на провери Тачијева моћ, а пре свега — интерес САД

Између спекулација, па и најава из релевантних извора — да је решење косовског проблема на дохват руке и реалности, у којој су и даље на снази таксе Приштине на српску робу — одговор на питање у ком правцу ће се решавати политичко питање број један и за Београд и за Приштину остаје управо укидање такси Приштине и то да се она натера да седне за преговарачки сто у Бриселу.

Да ствари, можда, ипак, иду у том правцу могло би се закључити на основу порука које стижу из Приштине и међународне заједнице, а најгласније су последњих дана ођекнуле оне које је упутио Хашим Тачи, преноси Танјуг.

Прва, намењена Рамуша Харадинају је — да укине таксе и послуша пријатељски савет САД, чија подршка, како је упозорио, није безусловна, као и да ароганција која се показује у односу према ЕУ не служи на част Косову, нити чини поносним САД. Да су шансе за постизање успешног договора између Београда и Приштине никада боље, друга је Тачијева порука упућена — јавности.


Tачи заправо поручује да ЕУ и САД подржавају планове, а како тврди новина је да би и Русија била спремна да подржи споразум, који би две стране прихватиле. Он није прецизирао о каквом споразуму је реч, али наводи да је важно да се „искористи актуелни тренутак како би се постигао споразум који би био избалансиран и узео у обзир интересе обе стране».

Овом поруком се Тачи вероватно обраћа сопственој јавности, јер за Србију споразум у овом моменту није актуелна тема, све док Приштина не повуче таксе.

Тако Тачија, који тврди да је споразум близу и да је размена територија најбоље решење за напредак ка ЕУ и НАТО-у, председник Александар Вучић враћа у релност и поручује да је најпре потребно решити нека «једноставнија питања».

Није непознато да је важно да компромисно решимо питање Космета, јер ма како то некима отрцано звучало и ма колико користили за нападе на мене, за будућност нашег народа од пресудног је значаја. Али, о чему говоримо када имамо таксе? Ту антицивилизацијску меру — јасан је он.

Да ли ће та антицивилизацијска мера ускоро бити повучена и колику моћ имају САД да уразуме Харадинаја, могло би се знати већ данас за када је заказан састанак председника косовске скупштине Кадрија Весељија, Рамуша Харадинаја и америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета на тему такси.

Тако лопта остаје у дворишту Приштине, а са њом и даља будућност споразума Београда и Приштине, а на провери није, наравно, само Тачијева моћ, већ пре свега интерес САД.

Можда је управо на то — поверење у изјаве које стижу из Приштине и међународне заједнице — данас мислио председник Вучић када је рекао да није оптимистичан да ће се доћи до коначног решења питања Косова и Метохије, преноси Танјуг.

Додао је да то не значи да се он том споразуму не нада и да је спреман на тешке одлуке. Али оне, како је рекао, морају бити компромисне.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »