Разграничење БиХ и Србије мора бити прихватљиво за обе земље

Решавање граничног спора између Србије и БиХ, министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак сматра једним од најважнијих питања за постизање дугорочне стабилности између две земље.

Министар Црнадак се нада „да ће представници бошњачког народа уложити додатни напор како би се дошло до решења, јер коначни изглед границе треба да буде прихватљив за све и функционалан на микролокацијама на које се односи».

Црнадак је уверен да ниједно од решења која су помињана у досадашњим разговорима није усмерено ни против кога у БиХ.

Говорећи о односима и будућој сарадњи БиХ и Србије он апострофира значај инфраструктурног повезивања као најзнацајнијег за развој економије, за нове инвестиције и бољу повезаност народа и држава.

Истовремено, Црнадак додаје да због веома компликованог система доношења одлука у БиХ, не може да проценити ни када ће доћи до коначне реализације пројекта изградње најављеног аутопута Београд-Сарајево уз подршку Турске.

Како каже, ипак се нада да ће пројекат изградње пута, који је замишљен тако да створи својеврстан прстен, са једним смером преко Тузле, а другим преко Вишеграда, бити реализован што пре, јер је, додаје, «ово питање од великог интереса и за Републику Српску и за Босну и Херцеговину».

Идеју о заједничком наступу на трећим тржиштима види као добру и корисну за обе земље и посебно наглашава одличну сарадњу у области трговине и економије између Србије и БиХ, и заједничке активности министра Расима Љајића и министра Мирка Шаровића.

«Отварање заједничког трговинског представништва у Истанбулу је конкретан показатељ да овај приступ даје резултате и надам се да ће бити још сличних примера у будућности», каже Црнадак.

Таксе које су увеле приштинске власти, према речима Црнадак, антицивилизацијске су и антиевропске и представљају директан ударац, не само на економске интересе Србије и БиХ, него и на укупне напоре уложене у развој регионалних односа.

«Ми нисмо учинили ништа да проузрокујемо овакву одлуку Приштине и зато се ова ситуација може решити само на један начин, а то је да Приштина повуче своју одлуку. Потези као што су таксе од 100 одсто враћају цели регион уназад и ако остану на снази, могу произвести домино ефекат негативних реакција у наредном периоду», закључио је Црнадак.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »