Полиција и тужилаштво покренули истрагу против Пенаве

Полиција и Државно тужилаштво истражују како је дошло до објављивања снимка деце српске националности у Вукововару, која нису устала приликом интонирања хрватске химне на једној локалној утакмици, а коју је на службеним страницама Града Вуковара објавио градоначелник, ХДЗ-овац, Иван Пенава.

Пенава је на конференцији за новинаре 15. јануара тај снимак искористио као доказ да је Вуковару у «епицентру пузајуће великосрпске агресије».

«Хоћемо ли ми данас, 27 година након тога, да ћутимо на чињеницу да ученици који школу похађају на српском језику и ћириличном писму седе на исту ту химну», запитао је Пенава.

Хрватски медији преносе да ПУ вуковарско-сремска у координацији с надлежним државним тужилаштвом утврђује све околности везано уз објављивање спорног видеоснимка на службеним страницама Града Вуковара, пренела загребачка тв Н1.

Спорни снимак је потом освануо на службеној страници Града Вуковара, што су неки довели у везу са фижичким нападом на српског младића на вуковарској Аутобуској станици.

На то је реаговала и Заштитница за децу Хеленка Пирнат Драгичевић. «Ако му је (Пенави) стало до заштите права и добробит деце, позивам га да спорни видео и назив школе уклони са страница града. Нисмо се лично чули, али оваква препорука иде њему», рекла је она.

Овим поводом огласио се и одборник Живог зида у Скупштини Вуковарско сремске жупаније, Дамир Мадуна, који је обелоданио да је Пенавае спорни снимак објавио на званичној страници Града Вуковара три месеца након што је он направљен на једној фудбалској утакмици.

«Градоначелник ставља фотографију тих клинаца на интернет страницу Града Вуковара и јасно их тако означавајући као мету», рекао је Мадуна, пренео је портал Дневно.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »