Немачка отписала Србији дуг од 18,5 милона евра

Министар финансија Синиша Мали разговарао је у понедељак са амбасадором Немачке Томасом Шибом о, како је речено, одличној сарадњи две државе, све већим улагањима немачких привредника у Србији, али и дугу од 18,5 милиона евра који је Немачка у децембру отписала нашој земљи због добрих перформанси и економских резултата.

Фото Танјуг

Реч је о дугу у оквиру Париског клуба поверилаца, саопштило је Министарство финансија, преноси Танјуг.

Министар Мали је истакао да су последњих година кроз различите програме у сарадњи са Владом Србије, локалним институцијама, Немачком развојном организацијом (GIZ), Немачком развојном банком (KFW), као и бројним партнерима, подржане реформе и промене које су пре свега усмерене на одржив економски развој.

«Осим реформи које се тичу одрживог економског развоја, значајни су и подстицаји за унапређење животне средине, као и унапређење демократског грађанског друштва и државне администрације“, рекао је Мали.

Он је додао да је сарадња са Немачком значајна и због одличних привредних веза.

«У нашој земљи послује четири стотине фирми из Немачке, у којима ради око 50.000 људи. Инвеститорима је од кључног значаја да послују у земљи која је стабилна, а Србија је спровела бројне реформе чији се економски ефекти сада виде. Србија чини све како би била што атрактивнија за улагања, како бисмо створили још повољнију пословну климу и имали још више инвеститора. Све то води ка одличном резултату — спољнотрговинска размена са Немачком је у сталном порасту», истакао је министар.

Министар финансија је подсетио да је сада у фокусу макроекономска стабилност, равнотежа између раста јавне потрошње, инвестиција и повећања активности наше привреде.

«Први корак који смо спровели је смањење доприноса за незапослене, а у сталном смо контакту са привредницима како бисмо као држава учинили још више за стимулацију додатног улагања у нашу земљу, што подразумева и улагања у инфраструктуру“, рекао је Мали.

Амбасадор Немачке у Србији Шиб је рекао да је сарадња Немачке и Србије пружила видљиве ефекте и истакао да је посебан фокус на подстицању одрживог раста и запошљавању, преноси Танјуг.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »