Линта: У акцији «Масленица» стравични злочини над Србима

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да је Хрватска на данашњи дан пре 26 година, у војно-полицијској акцији «Масленица», извршила агресију на Равне котаре и починила стравичне злочине над српским цивилима и заробљеницима.

«За агресију на српску територију био је највише крив Унпрофор, који је требало да буде гарант мира и коме су крајишки Срби веровали да ће их заштитити од проусташког режима Фрање Туђмана», саопштио је Линта.

Акција «Масленица», као и друге хрватске војно-полицијске акције, навео је он, била је злочиначка акција, јер је главни циљ био протеривање српског народа са својих вековних подручја и остварење пројекта етнички чисте Велике Хрватске.

Да би оствариле наведени циљ, саопстио је Линта, хрватске паравојне, војне и полицијске снаге су извршиле стравичне злочине над српским цивилима и заробљеницима и систематски уништавале, пљачкале и отимале српску имовину.

«Хрватски званичници ће и ове године понављати безочну лаж о српској агресији», рекао је Линта.

Линта је позвао српско тужилаштво за ратне злочине да коначно процесуира одговорне за злочине против Срба који су се десили у акцији «Масленица», међу којима је и онај на Малом Алану, када су на зверски начин убијена 22 припадника војске РСК.

Подсећа да је Тужилаштво за ратне злочине предмет са бројним доказима о злочину на Малом Алану предало хрватском тужилаштву још 2013. године.

«Прошло је шест година и хрватско тужилаштво није предузело кривично гоњење наредбодаваца и починиоца злочина на Малом Алану. Ово је један у низу доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и да за бројне злочине против Срба у акцији ‘Масленица’ нико неће бити оптужен а камоли осуђен», навео је Линта.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »