Колумбо непожељан у Америци: Хоће да сакрију «мрачну страну» своје историје (ФОТО)

Универзитет Нотр Дам у САД саопштио је да ће прекрити мурале на згради тог католичког универзитета који приказују долазак Кристофера Колумба у Америку, након критика да они приказују америчке Индијанце у стереотипним покорним ставовима пред белим европским истраживачима.

„Дванаест мурала Луиса Грегорија из осамдесетих година 19. века требало је да охрабре имигранте који су дошли у САД током периода антикатоличког расположења у Европи, али они прикривају другу страну: експлоатацију и репресију над Индијанцима“, рекао је председник Нотр Дама, свештеник Џон Џенкинс, преноси АП.

„То је мрачнија страна ове приче коју морамо признати“, појаснио је Џенкинс, преноси Танјуг.

Он је саопштио и да ће мурали на зидовима у главној згради тог католичког универзитета у Индијани бити покривени, али и да ће повремено бити откривани.

За фотографије тих мурала биће обезбеђено друго место са објашњењем њиховог садржаја и оне ће бити део сталне поставке, додао је Џенкинс.

„Желимо да сачувамо уметничка дела чији је првобитни циљ био да славе католике имигранте који су били маргинализовани у то време у друштву, али на начин који избегава ненамерно маргинализовање других.“ 

Више од 300 садашњих и бивших студената и запослених на Нотр Даму су 2017. године потписали писмо објављено у универзитетским новинама у којем су позивали на уклањање мурала.

Председник Удружења студената америчких Индијанаца Маркус Винчестер Џонс похвалио је Џенкинсову одлуку.

Универзитет Нотр Дам се налази у самом врху истраживачких институција у САД, а визуелно је препознатљив по својој златној куполи на главној згради, преноси Спутњик.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »