Грчка опозиција захтева увид у текст македонског Устава

На Одбору за безбедност и спољну политику грчког парламента настављена је дебата о Споразуму из Преспе, током које је опозиција захтевала увид у текст промена македонског Устава.

Јоргос Кумуцакос из редова опозиционе Нове демократије тражио је увид у македонски Устав, као и у текст оставке доскорашњег министра спољних послова Грчке Никоса Коцијаса, преноси МИА.

Кумуцакос је рекао да седница одбора не може да се настави без увида у садржај текста македонског устава, али и без да се узме у обзир шта пише у оставци Коцијаса, у којој бивши министар објашњава разлоге за своју оставку.

Представник грчког Министарства спољних послова и посланик из владајуће Сиризе је објаснио да нови амандмани не постају директно део Устава, већ се додају на крају уставног текста и да су наведени у Вербалној ноти којом је Министарство спољних послова Македоније обавестило Грчку да је процес уставне ревизије завршен.

Посланик ултра десничарске Златне зоре Илиас Касидиарис је реаговао зато што није достављен цео текст Устава Македоније и нагласио да је за његову странку цео процес нелегалан, јер нема потпис македонског председника Ђорђа Иванова.

Свако од чланова Одбора има на располагању по седам минута како би изнео свој став.

Очекује се да данас Одбор за безбедност и спољну политику грчког парламента састави извештај након дводневне дебате, након чега ће се процес ратификације Преспанског споразума наставити на пленарној седници.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »