Француско-италијански рат речима се наставља: Салвини оптужио Париз да због економских интереса не жели да се ситуација у Либији стабилизује

Матео Салвини, наставља рат речима између Рима и Париза, изјавивши у понедељак да Француска није заинтересована за смиривање ситуације у Либији због својих енергетских интереса.

Односи између Италије и Француске, које су традиционално блиски савезници, су захладнели од када су крајње десничарска „Лига“ и покрет против „5 звездица“ формирали коалицију прошле године циљајући на про-ЕУ француског председника Емануела Макрона.

Француско министарство спољних послова позвало је у понедељак италијанског амбасадора након што је Салвинијев потпредседник владе, Луиђи Ди Мајо, оптужио Париз за стварање сиромаштва у Африци чиме се подстичу масовне миграције у Еуропу.

Салвини је подржао Ди Маја, рекавши да Француска покушава да извуче богатство из Африке, а не да помогне земљама да развију своје сопствене економије, и посебно је указао на Либију, која је била у метежу од побуне 2011 године,  коју је подржао НАТО  приликом чега је збачен са власти Муамар Гадафи.

«У Либији, Француска нема интереса да стабилизира ситуацију, вероватно зато што има нафтне интересе за разлику од оних које има Италија», рекао је Салвини за ТВ Канал 5.

Италијански нафтни концерн “Ени”и француски „Тотал“ имају одвојене пројекте у Либији, а Ениев шеф Клаудио Дескалзи је у једном новинском интервјуу прошле године негирао  да постоји било какав сукоб са „Тоталом“ око извора енергије у овој северно- афричкој држави.

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »