Асад притиска ЕУ, ускратио специјалне визе дипломатама

Сиријски председник Башар ел Асад ускратио је специјалне визе дипломатама и званичницима Европске уније који редовно путују на релацији Бејрут–Дамаск, саопштили су неименовани званичници ЕУ.

Ројтерс, позивајући се на наводе тројице неименованих дипломата ЕУ, преноси да се тиме компликују напори за распоређивање помоћи цивилним жртвама рата.

Откако је грађански рат избио у Сирији, ЕУ је користила престоницу Либана – Бејрут, најближи велики град, као своје дипломатско упориште пошто је затворила већину својих представништава у Дамаску протестујући против, како је описала, бруталног Асадовог напада на опозицију.

Међутим, специјална дозвола коришћења сиријских виза које омогућавају вишеструки улазак у Дамаск, укинута је почетком јануара без објашњења сиријске владе, навеле су неименоване дипломате ЕУ.

То значи, објашњава агенција, да ће званичници морати да подносе захтеве за једнократне визе сваки пут када буде било потребно да путују тамо.

Неименоване дипломате навеле су верују да је то покушај приморавања европских влада и европског блока да се поново отворе амбасаде које су некада постојале у Дамаску, пошто сиријска војска која ужива подршку руских и иранских снага, поново успоставља контролу над већим делом државе.

«То је озбиљан проблем за хуманитарну помоћ (коју доставља) ЕУ. Ово је потез који погађа дипломате и запослене у амбасадама влада Европе и институције ЕУ», рекао је један од дипломата.

Сиријско министарство спољних послова није било доступно за коментар, напомиње Ројтерс.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »