Вучић: Спреман сам за тешке одлуке, али морају бити компромисне

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да није оптимистичан да ће се доћи до коначног решења за Косово, али да је спреман за тешке одлуке. Оне, поручује, морају бити компромисне.

Владимир Путин и Александар Вучић (Фото: Лола Ђорђевић)

Република Палау је 13 држава која је повукла признање несзависности Косова. Председник те републике борави у Београду где ће се састати са Александром Вучићем.

Председник Србије каже да је тешко установити тачан број држава које су признале независност Косова јер «постоје различите манипулације».

Ми радимо наш посао. Плашим се еуфорије код нас и то што мислимо да смо све проблеме решили. Покушавамо да остваримо бољу полазну позицију за Србију него што је била. Свој посао ообављамо одговорно. Молим грађане да не помисле да је због тога ситуација у вези са Косовом лакша. Морате да имате у виду и интересе Албанаца и интересе великих сила које су прилично супротстављене», рекао је Вучић гостујући у Дневнику РТС-а.

Косовски председник Хашим Тачи рекао је јуче да је размена територија најбоље решење за напредак ка ЕУ и НАТО-у и да има подршку САД, ЕУ и Русије. Вучић истиче да је најпре потребно решити нека «једноставнија питрања».

«Није непознато да је важно да компромисно решимо питање Космета, јер ма како то некима отрцано звучало и ма колико користили за нападе на мене, за будућност нашег народа од пресудног је значаја. Али, о чему говоримо када имамо таксе? Ту антицивилизацијску меру. Стављају заставице на рафове, како грађани не би куповали српски производ. За њих ‘смоки’ има етничку припадност, што се не дешава ни у једној земљи на свету, дешава се на територији коју контролише Приштина. Зато и када имамо добре вести као што је одлука Палауа, морамо да будемо реални, озбљни и одговорни», рекао је председник Србије.

Није оптимистичан да ће се доћи до коначног решења, али истиче да то не значи да му се не нада.

Поручује да је спреман за тешке одлуке, али да оне морају бити компромисне, преноси Спутњик.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »