Скопље-најзагађенији град у свету: Ко сме да изађе напоље има бесплатан превоз

Становници Македоније се гуше у затрованом ваздуху са енормним вредностима ПМ 10 честица које су у неким градовима и до 20 пута изнад дозвољених граница. Према показатељима мерне станице апликације «Mој ваздух», најзатрованији ваздух дишу становници Прилепа и читавог Пелагонијског региона. Тамо је концентрација канцерогених ПМ 10 честица по кубном метру алармантна — достигавши чак 1.012 микрограма, а дозвољено је 50 микрограма!

 

Скопље је означено као најзагађенији град у свету, а грађани Битоља су се разбудили у ваздуху најзатрованијем у Европи. У отровном ваздуху приближних вредности према мерним станицама гуше се и становници Струмице, Тетова, Гостивара, Куманова…

Најновији показатељи мерних станица у Скопљу потврђују да је најзатрованији амбијентални ваздух код Ректората, комплекса факултета државног Универзитета Св. Кирил и Методиј, у насељима Карпош, Аеродром, затим у приградском насељу Ђорче Петров…

И ове зиме Скопље је поново међу 10 најзагађенијих градова у свету, а уочи викенда показатељи мерних станица су пробили све рекорде и означили главни град Македоније као најзатрованији у свету.

Због алармантне ситуације са аерозагађењем, из грађанских асоцијација се понављају захтеви властима за активирање хитних мера.

Из Владе Македоније препоручено је да се ослободе радних обавеза труднице, хронични болесници, да се скрати радно време запослених на отвореном простору, да се избегава коришћење аутомобила за индивидуални превоз или да се користи организовани превоз за више особа, да се избегава седење на отвореном, да се не пале загађујући материјали, и да се чисте димњаци…

Градске власти у Скопљу јуче су објавиле да је до даљег јавни градски и приградски превоз — бесплатан. Одлука је ступила на снагу одмах, а, како је саопштено, «важиће до тренутка смањења загађености ваздуха».

ПАПРЕНО ПАРКИРАЊЕ

Власти Скопља су донеле одлуку о обустави свих грађевинских активности на читавој територији главног града, потврдио је портпарол градске управе Ваљон Салиху. Истовремено је потврђено да су цене паркинга на градским паркинзима, до даљег — удвостручене.

М.СТАНЧИЋ

http://www.novosti.rs

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »