Русија задржава право да одговори на нове европске санкције

Москва задржава право да одговори на проширење списка санкција Европске уније према држављанима Русије, под изговором да су умешани у инцидент у Солсберију, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Самим тим, на нашим сународницима је испробан механизам санкција који је Европска унија недавно ’измислила‘, а који као да има за циљ супротстављање употреби и ширењу хемијског оружја. Оптужбе против Русије и наших грађана у ’случају Скрипаљ‘ су испод сваког нивоа“, наводи се у коментару Министарства спољних послова.

Министарство је нагласило да „информациона кампања коју су британске власти покренуле о овом случају пре свега има унутрашње политичке циљеве“.

„Индикативно је да се њен нови талас поклопио са још једним кризним таласом у преговорима о ’брегзиту‘“, истиче се у саопштењу Министарства.

Руско Министарство је потврдило„принципијелни став о незаконитости наметања једностраних рестриктивних мера заобилазећи Савет безбедности УН“.

„Сматрамо да је утврђивање и почетак практичног функционисања наведеног механизма доказ непоштовања Европске уније према Конвенцији о хемијском оружју… Задржавамо право да одговоримо на ове непријатељске акције“, нагласило је Министарство.

Савет ЕУ је у понедељак увео прве санкције у оквиру новог режима о хемијском оружју, рестриктивне мере уведене су једној организацији и деветорици физичких лица, укључујући два „запослена“, начелника и заменика начелника ГРУ (познатог и као ГУ или Главна управа Генералштаба Оружаних снага Русије) због догађаја у Солсберију.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »