Првом градоначелнику који је од 1998 присуствовао Богојављенском пливању уручен „Богојављенски крст”

Градоначелник Београда Зоран Радојичић први је градоначелник који је присуствовао пливању за часни крст на Земунском кеју, првом месту у Београду где је овај стари обичај обновљен 1998. године, након дуго година затишја.

Догађај је увеличао патријарх српски Иринеј, а у име домаћина председник општине Дејан Матић истакао је задовољство што је ове године Град Београд пружио подршку једној од највољенијих манифестација који Земунци с радошћу већ годинама посећују.

Овогодишњи преседан јесте то што је Организациони одбор светковине наградио Радојичића за изузетан допринос хришћанског подвига и витештва који се изображава у Богојављенском пливању. Патријарх је уручио првом човеку Београда „Богојављенски крст”, као посебно одличје, а градоначелник је изразио велику част и захвалност.

Признањe схватам тако да јe дато за нeшто што тeк трeба да урадим и не смем дозволити да сe због њега погордим. Захваљујем патријарху српском господину Иринеју за неизмерну подршку српском народу и за све оно шта годинама чини за нас — поручио је Радојичић.

Градоначелник је поздравио стотине окупљених грађана у публици међу којима је било и 244 пливача, којима је поручио да је Богојављење празник када све оно што је нечисто може да се очисти, све оно што је тешко може се превазићи, због чега је један од највећих празника јер нас подсећа на веру и вољу за превазилажењем препрека коју је имао и сам Исус. Он је послао и поруку православцима да негују вредности као што су љубав, толеранција и брига једних према другима, преноси Танјуг.

Овај дан симболички подсeћа на то да физичка слабост уз вољу можe да прeвазиђe. Пливачи су управо показали како људска слабост можe, корак по корак, да сe побeђујe. Данашњи дан подсeћа нас и на важност развијања братскe љубави, толeранције и међусобне пажње — нагласио је Радојичић.

„Богојављенски крст” уручен је и председнику Руске Федерације и амбасадору Русије, као и представнику Радиотелевизије Републике Српске, такође за велики допринос у промоцији православља.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »